Nazwa firmy

• Autor wątku Autor wątku raste
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raste

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

chcę założyć agencję reklamową. Wymyśliłem sobie nazwę "New Gemini"... wszystko by było ok, gdyby nie to że znalazłem agencję reklamową o nazwie "Gemini Group". Czy w takim razie muszę zmienić nazwę?

będę wdzięczny za pomoc
Marcin

Witaj,

jeśli nazwa istniejącej firmy jest zarejestrowanym znakiem towarowym, to prawdopodobnie mógłby wyniknąć problem (podobna nazwa w tym samym segmencie rynku, kwestia terytorialnego zasięgu świadczenia usług).

Jeśli nie, to należałoby się zastanowić, czy w takim przypadku nie dochodziłoby do wprowadzania klienta w błąd, co do tożsamości firmy - vide ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z roku 1993 - Art.6.

Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
Jeszcze jedno pytanko:
ta sama sytuacja, ale ja chcę nazwać się ProGemini, a jest Gemini Group Polska. Te same branże. Też podpada pod ww. ustawę? Dla mnie to kompletnie różne nazwy, ale jestem stronniczy ;)

dziękuję
Marcin

tu też bym się przychylił, że w tym przypadku nazwy są na tyle różne, że byłyby rozróżnialne przez klientów.

no dobrze, ale jak to jest że na jednym rynku działają gazety o takich tytułach:
- pies
- mój pies
- przyjaciel pies

lub
- koń polski
- koń
- koński targ

lub
- moto
- motor
- auto motor sport
- moto świat

czy też
- komputer
- komputer świat
- komputer i ty

Przecież to bardzo podobne nazwy... a często ich wygląd też jest łudząco podobny. Coś ta ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji z roku 1993 - Art.6. nie bardzo działa...?

bo to kombinacje wyrazów stosowanych powszechnie, zaś sama USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. Prawo własności przemysłowej ma ogranczenie odnośnie zastrzeżonych znaków towarowych (Art.132.) dla tytułów prasowych.

Powrót