Nazwa i domena w j.angielskim oraz z dodatkowymi słowami

• Autor wątku Autor wątku racjusz88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

racjusz88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Planuję otworzyć działalność gospodarczą i w związku z tym zastanawiam się nad nazwą,domeną oraz prawem z tym związanym. Mam kilka pytań ponieważ myślę nad czymś podobnym:

1) Czy otwierając działalność o nazwie powiedzmy "Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe B8" w wersji skróconej "PHU B8" mogę posługiwać się samą nazwą "B8" oraz w wersji angielskiej "BEIGHT"?

2) Czy mając tą przykładową nazwę, mogę posługiwać się domeną w j. angielskim "www.beight.com" lub na przykład z końcówką: "www.b8media.com"?

3) Czy do nazwy firmy mogę dodawać pojedyncze wyrazy np: B8 Media lub B8 Video?

Chciałbym po prostu, aby korzystając z jednej nazwy i domeny rozdzielić firmę na poszczególne dziedziny. Ma być to firma głównie o profilu komputerowym i internetowym, bazująca na sprzedaży i kontakcie przez internet (webdesign, reklama, działalność muzyczna i wydawnicza oraz kolekcja ubrań). Dodam, że firma o takim profilu może działać praktycznie na całym świecie i obsługiwać klientów także z za granicy.

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Marcin

Witam,

właściwie to tematy do działu gospodarczego, ale:

Ad.1. może się Pan posługiwać nazwami skróconymi. Jest to zresztą naturalne zachowanie na rynku.
Ale tak na marginesie, proszę pamiętać, że jeśli będzie Pan używał skróconej nazwy, a będzie ona podobna do nazwy innej firmy z danej branży i na danym obszarze, to raz, że może mieć Pan kłopoty z rozróżnialnością marki wśród potencjalnych klientów, a dwa, to, że można się narazić na zarzuty czynu zabronionego (wprowadzenie klientów w błąd odnośnie tożsamości firmy) z tytułu ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Ad.2. Nazwa firmy, a domena to dwie różne, niezależne sprawy. Jeśli chodzi o nazwę domeny, to każdy może zarejestrować w praktyce dowolną nazwę (z ograniczeniami dla domen specjalnych typu .gov czy .mil), wystarczy, że jest pierwszy. Ale aktualne pozostają uwagi z p.1.

Ad.3. hm, dopisywać sobie można wszystko, tylko, że to może być traktowane jako, de facto, nieistniejąca nazwa pańskiej firmy, z czego może mieć Pan w określonych przypadkach niepotrzebne problemy, np. przy przetargach czy oferowaniu, nie mówiąc o postępowaniach sądowych... Ale tu, raczej powinien Pan zasięgnąć opinii na dziale gospodarczym.

Witam.
Dodam tylko że nie znalazłem firmy o podobnej nazwie na terenie polski, a także w krajach w których chciałbym działać. To samo tyczy się rozszerzenia w j.angielskim oraz dodawanych końcówek.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam

Powrót