nazwa w regulaminie

• Autor wątku Autor wątku antek26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antek26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
nazwa podmiotu w regulaminie strony

Witam,

Czy w regulaminie na stronie mogę użyć takiego sformułowania:

4. XXXX - Podmiot będący właścicielem Serwisu www.costam.pl

gdzie XXXX nazwa, którą będę reprezentował się, nazwa ta będzie wymyślona, ale nie będzie to niczyja nazwa, ani firmy. Ja sam posiadam firmę tylko nie chcę podawać jej nazwy w regulaminie, serwis będzie na zasadzie all-pay

Dziękuję,

Ostatnia edycja:
Witam,
przy prowadzeniu działalności usługowej przez Internet obowiązuje ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną:

Przepis prawny:
Rozdział 2
Obowiązki usługodawcy świadczącego usługi drogą elektroniczną
Art. 5.
1. Usługodawca podaje, w sposób wyraźny, jednoznaczny i bezpośrednio dostępny poprzez system teleinformatyczny, którym posługuje się usługobiorca, informacje podstawowe określone w ust. 2-5.
2. Usługodawca podaje:
1) adresy elektroniczne,
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres.
3. Jeżeli usługodawcą jest przedsiębiorca, podaje on również informacje dotyczące właściwego zezwolenia i organu zezwalającego, w razie gdy świadczenie usługi wymaga, na podstawie odrębnych przepisów, takiego zezwolenia.
...

wiele tego typów serwisów podaje się za kogoś kim nie jest, albo nie podają żadnych danych osobowych tylko "jakąś nazwę"

co w takim razie może grozić takiemu serwisowi, który ma nazwę wymyśloną, kontakt za pomocą e-mail i tą działalność prowadzi zgodnie z prawem, pomijając nie podanie danych w regulaminie.

ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną:
Przepis prawny:
Rozdział 5
Przepisy karne
Art. 23.
Kto wbrew obowiązkom określonym w art. 5, nie podaje danych, o których mowa w art. 5 ust. 2, 3 lub 5 albo podaje dane nieprawdziwe lub niepełne, podlega karze grzywny.

zapoznałem się z ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną, ale nic nie wiem kto podlega karze grzywny, jeśli nie zamieści na stronie kto jest jej podmiotem, czy to będzie osoba na którą jest domena, może serwer, ale jak wiadomo możemy kupić naszą domenę na fałszywe dane osobowe tak samo jak i serwer dla serwisu. W takim razie kto tutaj będzie podlegał karze?

to jest odpowiedzialność usługodawcy, czyli osoby/firmy świadczącej usługę: hostingu, forum, sprzedaży, etc

Powrót