Nazwa znanej marki jako człon nazwy własnej działalności

• Autor wątku Autor wątku croppek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

croppek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam.

Chciałbym założyć stronę internetową, na której oferowałbym różne usługi informatyczne, na przykład stworzenie grafiki lub strony internetowej. Nie mam działalności gospodarczej ani firmy, póki co chciałbym oprzeć to jedynie na umowie o dzieło i zwracam się z tymi usługami raczej do lokalnej społeczności niewielkiego miasta. Mianowicie nazwa mojej strony to "CroppTech". Czy użycie nazwy rozpoznawalnej marki jako członu mojej nazwy jest legalne? Czy mogę mieć z tego powodu jakieś problemy?

Pozdrawiam. ;)

Możesz. Zapoznaj się z Prawem własności przemysłowej oraz Ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

A pro po pierwszego Twojego zdania to ma to znamiona działalności gospodarczej:
Przepis prawny:
Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej

Art. 2. Działalnością gospodarczą jest zarobkowa działalność wytwórcza, budowlana, handlowa, usługowa oraz poszukiwanie, rozpoznawanie i wydobywanie kopalin ze złóż, a także działalność zawodowa, wykonywana w sposób zorganizowany i ciągły.

http://forumprawne.org/nowe-technologie/394011-strona-internetowa-dzialalnosc-gospodarcza.html

Z tą nazwą to w 100% pewne? Te prawa i tak mi ciężko jednoznacznie rozszyfrować.. :rolleyes: Jednocześnie pytałem innego "prawnika" a przynajmniej osobę podającą się za taką, która zna się na rzeczy i twierdzi, że teoretycznie nie powinno być problemu ALE..
"ale jeżeli uznać ten znak towarowy jako renomowany i przyjąć, że ktoś może skojarzyć Pana usługi z tą marką to będzie to naruszenie"
Co o tym myśleć? Mam się czym przejmować, czy mogę spokojnie pozostać przy tej nazwie?

Co do działalności gospodarczej, to rozumiem, że za taką by moja działalność uchodziła, ale czy muszę ją rejestrować czy coś takiego?

Może wyjaśnię o co mi w ogóle chodzi. Jestem młodym uczniem szkoły średniej, pozostało mi jeszcze trochę ponad rok nauki w technikum, na sprawach prawnych i podatkowych jak widać słabo się znam. Aczkolwiek w mojej głowie zrodził się pomysł "dorobienia na swoim". Do tej pory myślałem, że wystarczy wcześniej wymienione usługi sprzedać, podpisać umowę o dzieło, zapłacić podatek (zaliczkę na podatek - jeszcze się w to nie zagłębiłem :wow: ) i będzie pięknie, legalnie.. :ooo:

Co Pan o tym myśli, jak mam do tego podejść? Co załatwić, gdzie się zgłosić, co zapłacić..

Zatem własną dg założyć możesz.

Czy w związku z tym czekają mnie jakieś dodatkowe opłaty poza podatkami?
Słyszałem, że dopóki się uczę ZUSy i tym podobne mnie nie obowiązują, jak z tym jest?

Czy z każdym klientem nawet za naprawę drobnostki w komputerze za 20zł musiałbym spisywać jakąś umowę?

Może jest gdzieś jakiś kompletny poradnik jak zacząć z własną działalnością.. Aktualnie nie wiem prawie nic, a nie chce robić czegoś "nielegalnie". Nie wiem czy zadawanie tutaj tysiąca pytań dla wszystkich pewnie trywialnych nie będzie irytujące.. ;-)

Niestety w szkole podstawy przedsiębiorczości były przez nauczyciela przegadane na dużo mniej ważne tematy.. :) Nie wiem nawet tak na prawdę jak się rozliczać, jak płacić podatki itd. Potrzebowałbym jakiegoś miejsca gdzie wszystko po kolei będzie wyjaśnione, bo szukając pojedynczymi frazami nic konkretnego się dowiedzieć nie mogę.. :(

PS. Dopiero teraz zauważyłem, że źle odczytałem odpowiedź w drugim poście na temat nazwy strony.. W związku z tym moja odpowiedź w trzecim poście jest całkowicie nieważna.. :P

Ostatnia edycja:
Powrót