Nazwisko dziecka

• Autor wątku Autor wątku karolde
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolde

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mieszkamy od 2 miesięcy razem z dziewczyną w Niemczech.Ubezpieczony jestem przez mojego pracodawcę w aok.moja dziewczynę ubezpieczeń sam ponieważ nie jesteśmy małżeństwem.kilka dni temu urodziła.checymy aby dziecko nosiło moje nazwisko . Oto kilka pytań.
1. Dziecko będzie ubezpieczone przy mnie lub mojej dziewczynie czy nie?
2. Gdzie musimy zgłosic i w jaki sposób możemy nadać mu moje nazwisko?
3. JA lub moja dziewczyna możemy starać się o pomoc od państwa w postaci kidergeld itp( jeśli tak to jakie inne świadczenia moglibyśmy dostać)
4. Jakie papiery potrzebne są dla dziecka przy wyjeździe stąd do Polski?
4. Czy można starać się o jakiś dofinansowanie do mieszkania ?

Poznaję te pytania, zmieniłeś nik:(

1. Oczywiście, że musicie zgłosić dziecko do ubezpieczenia, albo przy Tobie, albo przy dziewczynie. Najlepiej przy Tobie jeśli jesteś ustawowo ubezpieczony czyli przez pracodawcę obowiązkowo.
2. W Standesamt właściwym ze względu na miejsce urodzenia się dziecka, gdy będziecie tam załatwiać akt urodzenia dziecka. Druk do wypełnienia odnośnie uznania ojcowstwa można znaleźć w internecie.Jest to procedura obowiązkowa jeśli nie jesteście małżeństwem.
3.Złożyć wniosek o KG w Familienkasse.
4. Musicie dziecku wyrobić paszport konsularny w polskim konsulacie. Jest wazny 1 rok od daty wydania i w ciągu tego roku musicie pozałatwiać polski akt urodzenia z nr pesel i dowód lub paszport dla dziecka.

Powrót