nazwisko po rozwodzie

• Autor wątku Autor wątku luzaczek5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luzaczek5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
czy istnieje mozliwosc wymusic na bylej zonie alby zrzekla sie mojego nazwiska? chocby na drodze sadowej?jakie sa mozliwosci?

2.czy jak byly maz stracil prace a wyrok sadowy byl bez orzekanai o winie, zakonczony w 1 rozprawie to moze ubiegac sie sadownie o alimenty ze strony zony ktora pracuje? czy musi byc to rozwod z orzekaniem o czyjejs winie- jakie prawa ma byly maz ?

dzikeuje za odpowiedz

Karol

Ja nie pracowałam rozwód za porozumieniem stron dziecko zostało przy mnie a i tak za sprwaę musiałam zapłacić.
Więc nie rób z siebie ofiary - alimenty na byłego !!! - tylko do pracy i zaczni żyć na nowo

Czas na odpowiedzi :))

ad. 1 - absolutnie nie ma takiej możliwości - albo sama zechce zmienić albo nie

ad. 2 - jeżeli nie orzekano o winie zastosowanie znajduje art. 60 par. 1 kro, zgodnie z którym małżonek znajdujący się w niedostatku może od drugiego małżonka żądać dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwością zarobkowym i majątkowym zobowiązanego.

Niedostatek = gdy nie jest w stanie własnymi siłami zaspokoić swoich usprawiedliwionych potrzeb w całości lub w części.

Zwracam jednak uwagę na wyrok SN z 14 lutego 2001, zgodnie z którym dorosły, sprawny życiowo i zdrowotnie człowiek powinien przede wszystkim wykorzystać własne możliwości samodzielnego utrzymania się, a dopiero potem liczyć na pomoc alimentacyjną.

Pozdrowienia

Powrót