Nazwisko.

• Autor wątku Autor wątku Anna1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna1987

Użytkownik
Odpowiedzi
74
witam, już raz pytałam o to, ale nie mogą odnaleźć tego wątku więc wybaczcie, że powtarzam.

sprawa tyczy nadania nazwiska dziecku, podczas gdy ojciec je uznaje.
chodzi o to, że chcę by dziecko nosiło moje nazwisko, on sie na to godzi - czyli po sprawie.
co jednak jesli nagle mu sie odmieni?
czy nie pozostając ze mna w zadnym zwiazku, kiedy deklaruje sie do płacy alimentów itd, moze mi jakos utrudnic nadanie dziecku mojego nazwiska?
słyszałam, ze w sadzie sad moze nadac dziecku jego, ale ja tego nie chce, chocby ze wzgledu na to, by dziecko potem nie tłumaczyło sie znajomym czemu mama sie inaczej nazywa itd..

czy jest po prostu mozliwosc ze w urzedzie mimo jego "niezgody" jesli taka bedzie, nada sie dziecku moje?

Witam,

Art. 89. § 1 KRO. Jeżeli ojcostwo zostało ustalone przez uznanie dziecka, dziecko nosi nazwisko ojca, chyba że ten za zgodą osób, których zgoda jest potrzebna do ważności uznania, złożył przy uznaniu dziecka oświadczenie, że nosić ono będzie nazwisko matki; jeżeli w chwili uznania dziecko ukończyło już trzynasty rok życia, potrzebne jest także wyrażenie zgody przez dziecko osobiście.
Jeżeli ojciec dziecka złożył takie oświadczenie, to sprawa załatwiona, dziecko będzie nosiło Pani nazwisko. A w przypadku zmiany tego nazwiska potrzebna będzie również zgoda ojca.

Wiem o tym.. ale dziecko jeszcze się nie urodziło i chcę wiedzieć co kiedy ojciec nagle powie, że nie wyraża zgody by dziecko miało moje nazwisko i chce zeby miało jego?
Jakim prawem, skoro dziecko mieszkac bedzie ze mna, ja je bede wychowywac itp.. bez urazy, ale chyba alimentami nie kupi jego nazwiska, prawda? [bo tak to wyglada] :]

Powrót