NDA a dochodzenie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku ardento
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ardento

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Szanowni czytający,
stworzyłem prototyp pewnej rzeczy, którą zamierzam sprzedawać na terenie RP. Aktualnie jestem w trakcie robienia zdjęć produktu ale z różnych przyczyn to trwa długo i nie wysłałem jeszcze zgłoszenia zastrzeżenia wzoru przemysłowego w EIUPO na teren UE. Nie jestem jeszcze chroniony na wypadek przywłaszczenia produktu. Chciałbym teraz zlecić wykonanie serii na moje zlecenie w zakładzie specjalizującym się w tego typu produkcjach. Będę zawierał umowę NDA z producentem.

Pytania:
1. Czy umowa NDA powinna zawierać foto, rysunek czy tylko opis szczególny produktu?
2. Z kim zawierać umowę? Z głównym dyrektorem czy właścicielem firmy produkującej?
3. Czy samo NDA ochroni mnie przed skopiowaniem i przywłaszczeniem produktu? czy lepiej poczekać na zgłoszenie wzoru do EIUPO?
4. A może jeszcze jest jeszcze inne zabezpieczenie, poza zastrzeżeniem wzoru w RP?
5. I co najważniejsze czy NDA powinienem zawrzeć także z fotografem?

Pozdr. A.

Ostatnia edycja:
ardento napisał:
NDA a dochodzenie praw autorskich
ardento napisał:
... nie wysłałem jeszcze zgłoszenia zastrzeżenia wzoru przemysłowego w EIUPO na teren UE. ...
A co ma mieć tutaj Prawo własności przemysłowej do praw autorskich:?: To dwa różne akty prawne.

Zapoznaj się uważnie z treścią Art. 72^1. Kodeksu cywilnego. Umowę zawierasz z osobą, której udostępniasz informacje.

Od fotografa powinieneś nabyć autorskie prawa majątkowe na wszystkich wymienionych polach eksploatacji, jedynie to umożliwi Tobie powstrzymanie rozpowszechniania zrobionych zdjęć.

Powrót