L
losie3
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam sprawa wyglada tak:
1. Wybrałem i zarezerwowałem apartament w Szwajcarii
2. Następnie wpłaciłem zaliczkę a po 2 miesiącach reszte kwoty.(wszystko jest w umowie tutaj)
3.Po tym jakxxxxxxxxxxotrzymał wpłate na konto przyszedł list polecony mówiący o tym że w związku ze zmianą kursów walut trzeba dopłacić za wyjazd (ok. 30% od ceny wyjazdu), powołali się na swój regulamin:
4.3. Jeżeli datę zawarcia umowy i ustaloną datę rozpoczęcia
podróży dzieli ponad 20 dni, to istnieje możliwość zmiany
ceny podróży po zawarciu Umowy, z powodu wzrostu kosztów
transportu lub ceł, podatków lub opłat za takie usługi
jak: lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe, w portach
morskich lub lotniczych lub z powodu wzrostu kursów
walut. Osoba podpisująca Zgłoszenie zostanie zawiadomiona
o takiej sytuacji niezwłocznie w razie jej powstania,
a najpóźniej do 21-go dnia przed datą wyjazdu. W okresie
20 dni przed datą wyjazdu cena nie może zostać zmieniona.
oraz na przepisy: (art. 17 ustawy)
Przez to za wycieczkę muszę zapłacić o ok. 500 pln więcej ,a ludzie którzy też korzystali z usług tego biura podróży mówią że mieli nawet o 3000 pln podwyżki.
Jednak analizując umowę łatwo zauważyć, że nie ma tam kwot podanych w euro ani frankach szwajcarskich. Równie dobrze po wzroście krony duńskiej albo innej waluty mogli sobie zrobić taką samą podwyżkę ceny wycieczki! Myśle że aby takową podwyżkę zrobić na umowie powinien być kurs waluty w która wzrosła i dokładna data a tego nie ma! Czy można coś tu powalczyć żeby odzyskać te pieniądze?
1. Wybrałem i zarezerwowałem apartament w Szwajcarii
2. Następnie wpłaciłem zaliczkę a po 2 miesiącach reszte kwoty.(wszystko jest w umowie tutaj)
3.Po tym jakxxxxxxxxxxotrzymał wpłate na konto przyszedł list polecony mówiący o tym że w związku ze zmianą kursów walut trzeba dopłacić za wyjazd (ok. 30% od ceny wyjazdu), powołali się na swój regulamin:
4.3. Jeżeli datę zawarcia umowy i ustaloną datę rozpoczęcia
podróży dzieli ponad 20 dni, to istnieje możliwość zmiany
ceny podróży po zawarciu Umowy, z powodu wzrostu kosztów
transportu lub ceł, podatków lub opłat za takie usługi
jak: lotniskowe, załadunkowe lub przeładunkowe, w portach
morskich lub lotniczych lub z powodu wzrostu kursów
walut. Osoba podpisująca Zgłoszenie zostanie zawiadomiona
o takiej sytuacji niezwłocznie w razie jej powstania,
a najpóźniej do 21-go dnia przed datą wyjazdu. W okresie
20 dni przed datą wyjazdu cena nie może zostać zmieniona.
oraz na przepisy: (art. 17 ustawy)
Przez to za wycieczkę muszę zapłacić o ok. 500 pln więcej ,a ludzie którzy też korzystali z usług tego biura podróży mówią że mieli nawet o 3000 pln podwyżki.
Jednak analizując umowę łatwo zauważyć, że nie ma tam kwot podanych w euro ani frankach szwajcarskich. Równie dobrze po wzroście krony duńskiej albo innej waluty mogli sobie zrobić taką samą podwyżkę ceny wycieczki! Myśle że aby takową podwyżkę zrobić na umowie powinien być kurs waluty w która wzrosła i dokładna data a tego nie ma! Czy można coś tu powalczyć żeby odzyskać te pieniądze?
Ostatnią edycję dokonał moderator: