Negatywnie rozpatrzona reklamacja

• Autor wątku Autor wątku lunatik8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lunatik8

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Jakos pod koniec stycznia zakupiłem buty w CCC, po niecalych 3 miesiacach zauwarzylem ze oba są rozklejone i mocno przetarte ( dziura w miejscu gdzie powinien byc styk materialu z podeszwa). Oddalem na reklamację i otrzymalem taka odpowiedz. Jesli ma to jakies znaczenie to mam mocno chodzoną pracę.

Reklamacja zostala rozpatrzona w oparciu o przepisy regulowane ustawa z dnia 30 maja 2014r. o prawach konsumenta (Dz. U. z 2014, poz. 827 ze zm.) oraz w oparciu o przepisy Kodeksu cywilnego z dnia 23 Kwietnia 1964 r
w szczegoinosei przepisy dotyczace rekojmi za wady (art.556-576 k.c.).

Uszkodzenia w takiej ilosci i takich rozmiarow powstaly w wyniku dalszego
swiadomego uzytkowania obuwia przez uzytkownika pomimo powstania pierwszych ich oznak. Uszkodzenia sa w miejscach bardzo widocznych i latwych do zauwazenia przez uzytkownika. Klient przedstawil obuwie do reklamacji po doprowadzeniu go do calkowitej
dewastacji. Takim postepowaniem sam pozbawił się prawa do pozytywnego rozpatrzenia reklamacji

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka

Troszkę nie bardzo wiem jak.
Jak ustosunkować sie do stwierdzenia ze uszkodzenia sa w miejscach widocznych skoro ich nie widzialem wczesniej.

I nie rozumiem zwrotu "pozbawil sie pan prawa"
Czyli ze co? Ze but mial wady fabryczne i nie powinienem byl w nim chodzić?

Ostatnia edycja:
Sprzedawca twierdzi, że używałaś butów pomimo tego, że pojawiły się widoczne wady i "zdewastowałaś buty". Co Ty na to?

Jak napisalem wcześniej, nie widzialem ich wczesniej.
Mogły być uszkodzone, tylko ze zwykle nie patrzę na tył buta. Ot z rana wstaję, ubieram i po ok. 10 godzinach chodzonej pracy zdejmuję.

Na moje oko wyglądają tak jakby sie najpierw rozkleiły a potem rozdarly o podeszwę.

lunatik8 napisał:
I nie rozumiem zwrotu "pozbawil sie pan prawa"
To jest tylko opinia przedsiebiorcy, do której ma prawo.
Pan ma prawo do swojej.
Teraz niech pan spróbuje ADR'ów - mediacji albo koncyliacji. W przypadku CCC są duże szanse na powodzenie.

Dziekuje.
Jesli mozna to jeszcze jedno pytanie.
Jak wyglada status prawny w takim wypadku? Odklejenie sie podeszwy w ciagu roku wg. Ustawy oznacza istnienie wady w chwili zakupu, jak to sie ma do uszkodzenia buta z powodu tej wady?

Powrót