Negatywny wpis w BIG - powyżej 14 dni od zamknięcia zobowiązania

• Autor wątku Autor wątku doktorek90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doktorek90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,

Proszę mi poradzić co w poniższej sprawie mam począć.

Wziąłem w firmie Loanme pożyczkę. Miałem problem ze spłatą, ok - wpisali mi negatywny w BIGu.
Pożyczka całkowicie została spłacona dnia 4 lipca a 5 dostałem potwierdzenie które mam na mailu od pracownika ww. firmy iż przelew dotarł i przekazano informacje do danego działu w celu zamknięcia pożyczki. Przy okazji tego zawnioskowałem o cofnięcie zgód na przetwarzanie moich danych przez Biura informacji gospodarczej aby usunęli ww. wpisy.

Do dnia dzisiejszego po pobraniu raportu widnieje nieprawdziwy wpis negatywny na w ogóle mi nie znaną kwotę 1300zł. Minęło od spłaty 21 dni. Z tego co czytałem firma ma ustawowy obowiązek usunąć wpisy niezwłocznie a maksymalnie do 14 dni z BIGu? To samo jest w przypadku BIK - tam też widnieje zaległość.

Infolinia w ogóle mnie zlewa, panie na telefonie nic nie ogarniają, nie rozróżniają BIG ani BIK itp.
Miał do mnie dzwonić jakiś manager, prosiłem o potwierdzającego maila zwrotnego - oczywiście nic nie otrzymałem. W poniedziałek kolejny raz podczas rozmowy z konsultantką dostałem info że cofnięcie wpisów zostało przekazane do BIG. - DO DZISIAJ NEGATYWNY WPIS NADAL POZOSTAJE

Co mogę zrobić? Z tego co wiem to istnieje kara w wys. do 30 000 zł jeśli wierzyciel nie usunie wpisu do 14 dni. Jest już ponad 20 dni od spłaty całkowitej.

Dziękuję z góry za pomoc.

Ja pracuje w loane , aleje jerozolimskie 142b wawka

AniaPawia napisał:
Ja pracuje w loane , aleje jerozolimskie 142b wawka

No i co w związku? Będziesz broniła tej pseudo firemki ? :)

Poślij na adres firmy wezwanie do zaprzestania naruszania Twoich dóbr osobistych, jeśli to nie poskutkuje - wytoczysz powództwo o ich ochronę.

AniaPawia napisał:
A po chój ta ironia?

Właśnie odpowiedziałaś mi na pytanie kto tam pracuje, kultura osobista na niskim poziomie, połowa ludzi na infolinii o niczym nie ma pojęcia, połowa kaleczy po polsku (prawodopodbnie imigranci ze wschodu).

Odpowiadając na pytanie, ironia po to iż w swoim poście mówiącym że pracujesz dla tych cymbałów i podając adres swojego "zakładu pracy" - nic kompletnie nie wniosłaś :brawo:

Syphar napisał:
Poślij na adres firmy wezwanie do zaprzestania naruszania Twoich dóbr osobistych, jeśli to nie poskutkuje - wytoczysz powództwo o ich ochronę.

Dzięki za solidną odpowiedź, tak też zrobię, również zgłoszę do BIG-u o zaniechaniu ustawy "14 dni" o BIG, która podlega dosyć wysokim karom.

Zanim jednak zdecydujesz się wytoczyć powództwo, zapoznaj się z wyrokiem Sądu Najwyższego z 11 lutego 2015 r., sygn. akt I CSK 868/14.

Nie doceniono mnie.

A jak sie nazywasz doktorek? To jutro powiem

Syphar napisał:
Zanim jednak zdecydujesz się wytoczyć powództwo, zapoznaj się z wyrokiem Sądu Najwyższego z 11 lutego 2015 r., sygn. akt I CSK 868/14.

Zupełnie inna instytucja. W BIK nie obowiązuje ustawa która posiada zapis jak BIG (biuro informacji gospodarczej) o zachowaniu 14 dni na wycofanie wpisu który podlega karze.

Inna instytucja, ale chodzi mi o koncentrację na kwestii odszkodowawczej. No chyba, że nie chcesz nic "ugrać". A szkodę, to i przy BIG można wykazać.

Syphar napisał:
Inna instytucja, ale chodzi mi o koncentrację na kwestii odszkodowawczej. No chyba, że nie chcesz nic "ugrać". A szkodę, to i przy BIG można wykazać.

Rozumiem, szczerze Ci powiem że bardziej mi chodzi aby narobić tej pseudo firemce trochę problemów. Nic bym nie działał w tej sprawie gdyby byli szczerzy i nie kłamali kilkukrotnie w rozmowach telefonicznych oraz cofneli wpis tak jak zapewniali kilkukrotnie + jakiś tam guru od nich miał się kontaktować i rozwiązać sprawę. Oczywiście nigdy nie było kontaktu z ich strony. Co innego jak się spóźnisz kilka dni z płatnością :cool:

Nie liczę na żadne odszkodowania tylko aby dostali po dupie :mad:

Homan Wojtas, dyrektor loanme. Sprawdz na linkdenie

Powrót