Nękanie/bliska rodzina

• Autor wątku Autor wątku lajcik123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lajcik123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,

Nie wiem do jakiego tematu wrzucić ten wpis, z góry przepraszam jeżeli jest w nieodpowiednim dziale.

Mój problem jest taki, że jestem nękany przez najbliższą rodzinę, tj. mimo przeprowadzki są w stanie zdobyć mój adres oraz będą prawdopodobnie nachodzić mnie w pracy.

Proszę o rozwianie moich wątpliwości bo czuję, że tracę kontrolę nad swoim życiem.

Jestem niekarany, posiadam stałą pracę i wynajmuję mieszkanie. Jestem młodą osobą przed trzydziestką która mierzy się z problemami zdrowotnymi(jelito drażliwe, lęki, bezsenność) które w głównej mierze powstały przez długotrwały stres poprzez mierzenie się z rodziną która wciąż zamierza mnie nękać. Chciałbym bardzo dać sobie spokój w tym temacie żeby móc się wyleczyć i zastanawiam się jakie kroki mam podjąć. Mierzę się głównie z takimi wątpliwościami:

1. Czy jestem w stanie jakoś prawnie ogarnąć temat żeby mieć zakaz zbliżania się/kontaktowania przez ww. osoby? Nie było żadnych zgłoszeń na policję, ani spraw w sądzie. Albo czy jestem w stanie im 'pogrozić' jakimś pismem prawniczym?
2. Moja rodzina uważa mnie za chorego psychicznie, albo, że jestem przez kogoś nagabywany żeby się od nich odsunąć, w związku z tym mam lęki, że mogą przyjść do mojego mieszkania w asyście policji i mnie stamtąd 'wyciągnąć'. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić jakby to miało wyglądać, ale podejrzewam, że sytuacja sama sobie z pojawieniem się ich z policją może wystąpić. Jak takie coś może przebiegać, jak się mogę bronić?
(Nie jestem chory psychicznie, jestem pod opieką psychiatry i psychoterapeuty, moje jedyne problemy to lęk i problemy ze snem, funkcjonuję normalnie z ludźmi, mam znajomych, przyjaciół, świetnie dogaduję się ze współpracownikami).
3. Czy są jeszcze jakieś sposoby które pozwolą mi mieć większą kontrolę nad takimi sytuacjami i jak mogę się zachować w takich stykowych akcjach? Podejrzewam, że na tym etapie niewiele mogę zrobić, ale dla poczucia kontroli nad sytuacją i zredukowania stresu chcę mieć przygotowane odpowiednie narzędzia.

Dziękuje i pozdrawiam.

Powrót