Nękanie przez Kruk

• Autor wątku Autor wątku gambolo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gambolo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam taką nietypową sprawę - od ok. 2 lat dzwonią do mnie regularnie, ostatnio dostałem sms pt "proszę o pilny kontakt na numer w sprawie..." - sprawa oczywiście nie spłacanego kredytu.

Śmieszne w tej całej sytuacji jest to że kredyt nie jest mój tylko mojego "sobowtóra" z tej samej miejscowości (to samo imię, nazwisko, miejscowość i ulica zamieszkania - dzieli nas rok urodzenia). facet wziął kredyt hipoteczny, nie spłaca i prawdopodobnie dał dyla za granice lub się przeprowadził.

Próbowałem im tłumaczyć że to nie ja, raz czy dwa nawet zweryfikowali moje dane - podałem pesel itp..., przeprosili, ale dalej męczą.
Mój numer telefonu jest jawny bo prowadzę działalność gospodarczą więc pewnie ktoś po jego skasowaniu znów niby odnajduje zaginionego dłużnika.

Co można zrobić w tej sprawie??

zglos tej ferajnie z kruka pisemnie (za listem poleconym czyli za potwierdzeniem nadania jak rowniez za potwierdzeniem odbioru czyli za tzw. zolta zwrotka, w pismie koniecznie zamiesc NR referencyjny sprawy) ze prywatnie jestes nekany (stalking) i ze oni chcac nie byc o to posadzonymi specjalnie wykorzystuja do tego Twoja jednoosobowa dzialalnosc gospodarcza (czyli dane powszechnie dostepne), jednoczesnie probuja wyludzac swiadczenie nienalezne prowadzace do bezpodstawnego wzbogacenia (znajdz na necie lub w najnowszym KK i KC odpowiednie paragrafy), zamiesc w tym rowniez to, ze osoby bezposrednio zajmujace sie ta sprawa, moga byc pociagniete do odpowiedzialnosci karnej z tytulu art. 286 KK, mozesz zarzucic im ze moga miec powazne konsekwencje probujac ugrac cos na sile, liczac przy tym zapewne na dodatkowe prowizje. Ogolnie przekaz im, ze jezeli natychmiast nie przestana tego robic na podstawie przytoczonych przez Ciebie faktow, zglosisz to prokuraturze. Jezeli to nie pomoze, zainstaluj dobra aplikacja nagraniowa na androida w komorce, ktora nagrywa wszystkie rozmowy. Rownie wazne jest odpowiednie skonfigurowanie takiej aplikacji przed nagraniami. Niestety, taka aplikacja potrafi tez szybko sie psuc. Takie nagrania moga byc dowodami w prokuraturze. Uwazam, ze nie musisz sie obawiac nagrywania kogos z Kruka bez jego wiedzy i zgody, poniewaz to pracownik okreslonej firmy dzwoniacy w godzinach pracowniczych w sprawie powiazanej z profilem tej firmy. Powodzenia!

Powrót