Nękanie sms'ami

• Autor wątku Autor wątku kowaljastrowie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kowaljastrowie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Potrzebuje porady w pewnej drażniącej mnie kwestii. Otóż ponad miesiąc dla jaj wysłałem smsa do telewizyjnej wrozki, w nocy leci na pewnej stacji taki program gdzie rzekomo przepowiadaja przyszlosc;| Wyslalem smsa pod wskazany numer zeby sprawdzic co szanowna wrozbitka na to. Odpisala, oczywisci jakies mglista przepowiednie. I od tamtej pory dostaje przynajmniej jedna wiadomosc dziennie, zachecajaca do dalszego udzialu w rzekomym wrozeniu. Smsy robia sie coraz bardziej desperackie i chyba maja na celu nastraszenie mnie. Wkurza mnie to do tego stopnia, ze mam ochote rozbic jej szklana kula na lbie:P Stad pytanie: czy maja wogole prawo wysylac mi (nieraz 3 wiadomosci dziennie) jakies smsy? Jesli nie, to gdzie moge to zglosic? Uokik? Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam.

Regulamin tych usług - jest jakiś? Warunki muszą być ... a w nich zapewne odpowiedź.

Pozdrawiam :cool:

Hah! I tu ciekawostka, regulamin jest, ale nie istnieje. Na stronie tvnu sa dwa linki do rzekomego regulaminu, oba generuja erroe 404.

Hah! Zawarłeś umowę nie znając nawet jej warunków ... poproś o przesłanie regulaminu na maila.

Dajcie juz spokoj z tym regulaminem. Reglamin musi byc chyba zgodny z polskim prawem, wiec jest pytanie czy prawo zezwala na cos takiego? Bo narazie wychodzi na to, ze moge zrobic dowolna rzecz byleby byla w regulaminie.
--> Grim Reaper
Ty wszedzie czytasz wielostronicowe umowy? Nawet przy wyslaniu smsa?

Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 3531.
Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego.
Jeżeli warunki umowy nie są sprzeczne z ustawą, zasadami współżycia społecznego lub po prostu nie przeczą samej umowie ... strony mogą warunki umowy układać dobrowolnie - "tworzą prawo między sobą". Otrzymywanie sms'ów reklamowych w ilości sztuk 3/dzień nie stanowi naruszenia prawa, zasad współżycia społecznego ... a umowy nie znam, nawet Ty jej nie znasz :)

Dlatego też zawsze czytam umowy / regulaminy / etc. prosząc nawet o źródła do których w umowach są odnośniki.

Dzieki bardzo:) O takie cos mi chodzilo, bo szukalem i nic nie moglem znalezc. Ja czytam tylko umowy, ktore moga mnie obciazyc finansowo (pozyczki, uslugi itd, itp.). Tobie pogratulowac checi i rozsadku.;D

Jest sposób na szybkie czytanie regulaminów korzystaj z opcji szukaj w przeglądarce internetowej i wpisz słowa które Ciebie interesują np. płatne, umowa, oświadczenie woli itp. jak są takie zapisy w regulaminie znajdziesz je nawet jak są napisane najmniejszą czcionką i wtedy możesz przeczytać cały punk dotyczący np. płatności. Jednak warto czytać całe regulaminy bo różne niespodzianki mogą się w nich znaleźć.

Powrót