Nękanie telefonami od windykatora

• Autor wątku Autor wątku jane125
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jane125

Użytkownik
Odpowiedzi
47
witam

Wydzwania do mnie GetBack nie w mojej sprawie.
Sprawa dotyczy osoby z mojej dalekiej rodziny.
Rzekomo mój nr tel mają od niej,ale to niemożliwe,ponieważ nie utrzymujemy kontaktów i nigdy nie podawałam jej swojego numeru.

Mam dość tych telefonów! Na moje konkretne pytanie skąd mają mój nr bo na pewno nie od dłużnika-pani twierdzi,że ona nie ma takich informacji.

Jak im utrzeć nosa i postraszyć,żeby się odwalili,oraz zmusić by ujawnili skąd mają mój nr? Czy w "dobie ochrony danych" nie mają obowiązku udzielić informacji skąd mają mój numer,kiedy pytam?

Z góry dziekuję bardzo za pomoc :) pozdrawiam

no cóż, pozostaje wezwać ich pisemnie na usunięcie numeru telefonu z ich bazy danych pod rygorem skierowania sprawy do prokuratury - to mi przyszło do głowy.

Można też próbować zgłaszać na policji, czy to wykroczenie czy już przestępstwo to temat osobny i sami sobie zakwalifikują. Nie znając szczegółów to można byłoby tylko gdybać.

Na początek dodać nr do blokowanych.
Do żony wydzwaniano z ww firmy w sprawie osoby mieszkającej pod moim adresem wiele lat temu. Krótka informacja jaką przekazałem po przejęciu słuchawki, że telefony wzbudzają uzasadnione poczucie zagrożenia i wywołały rozstrój zdrowia, mamy święty spokój.

jane125 napisał:
oraz zmusić by ujawnili skąd mają mój nr?
Nie muszą Ci tego podawać. Podobnie jak Ty nie musisz nikomu tłumaczyć w jaki sposób poznałeś wszelkie numery, które znasz.
jane125 napisał:
Czy w "dobie ochrony danych" nie mają obowiązku udzielić informacji skąd mają mój numer,kiedy pytam?
Oczywiście nie.

Witam ja napisałem pismo i pomogło. Inaczej nic nie działało. Blokowanie numerów też nic ciągle mieli nowe. Miałem zablokowane ze 30 ich numerów. Komórkowe i jakieś dziwne stacjonarne. W piśmie podniosłem że zgłaszam sprawę o stalking na policje podałe rozpiętość czasową. Ilość rozmów ilość zablkowanych telefonów. Pomogło i mam spokój.

0korneliusz napisał:
Witam ja napisałem pismo i pomogło. ... Pomogło i mam spokój.

to co piszesz jest bardzo ciekawe :D:D:D :brawo:
powiedzmy, że masz tydzień (może miesiąc) spokoju z telefonami, ale co dalej? nie myślisz chyba, że GB da spokój ...

W jednej sprawie, którą znam, po jednej rozmowie telefonicznej przestali dzwonić, od pół roku cisza, to po piśmie myślę, że będzie jeszcze skuteczniej.

0korneliusz napisał:
Witam ja napisałem pismo i pomogło.
Syphar napisał:
W jednej sprawie, którą znam, po jednej rozmowie telefonicznej przestali dzwonić, od pół roku cisza
Tu nie ma wielkiej filozofii. Windykator wpisuje w bazę, że sprawa w kwarantannie na okres ... (po co się nią zajmować, jak wyraźnie obecnie dłużnik nie daje się nakłonić do spłaty), potem znów się zacznie.

Witam jak na razie powaznie spokój, chociaż mam poblokwane ich numery, oczywiście te które już znam.

Powrót