Nękanie(?) w internecie

• Autor wątku Autor wątku luigi0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luigi0

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Trafiłem w swoim życiu na znajomego, który ma jakieś problemy ze swoją osobą. Z powodu gry internetowej, którą traktowałem po prostu za zabawę, dla znajomego ta gra chyba stała się życiem.
Doszło do tego, że mnie chce szantażować, że jak mu czegoś tam w grze nie zrobie to np. wrzuci kompromitujące mnie zdjęcia na facebooka.
No wiem, że staranniej powinienem dobierać znajomych, ale czasu nie cofnę. Kompromitujące zdjecia - z tym nie będzie większego problemu, bo obróce to w żart i nie będzie tematu. Tylko drażniące to już jest troche, no nie rozmawiam z gostkiem bo nie mam o czym.
No ale mam pytanie. Czy zdjęcie przedstawiające mnie nie są moją własnością? Czy można to uznać za nękanie i gostka jakoś uciszyć? Nie chcę robić mu większych kłopotów, bo to nic nie zmieni, mi to satysfakcji nie sprawia, chciałbym mieć tylko spokój ;)

luigi0 napisał:
... Czy zdjęcie przedstawiające mnie nie są moją własnością? ...
Nie, są własnością autora.
luigi0 napisał:
... wrzuci kompromitujące mnie zdjęcia na facebooka. ...
Zatem może dojść do naruszenia ochrony wizerunku (Art. 81 UoPAiPP), naruszenia dóbr osobistych (Art. 24. Kodeksu cywilnego). Do nękania jeszcze daleko.

Do ochrony wizerunku, ok zawsze coś. Na razie temat i tak odpuszcze, może gostek się uspokoi, tragedia się nie stanie jak coś wrzuci czy napisze coś na mój temat, to świadczy tylko o tej osobie, nie o mnie. Jak się nie uspokoi to może wtedy coś pomyślę, dlatego chciałem wiedzieć tylko czy istnieje coś takiego czy może sobie taka osoba robić co chce.
Dzięki

Powrót