Nekanie

• Autor wątku Autor wątku puma76
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

puma76

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

od wrzesnia br. zaczelam byc nekana wiadomosciami przesylanymi na Naszej Klasie. Dzieki tym wiadomosciom dowiedzialam sie o pewnej sprawie z przeszlosci ktora dotyczy mojego ojca.
Otoz dowiedzialam ze moj ojciec splodzil dwojke dzieci, na ktore placi alimenty juz od 12 lat a ktorych ponoc nie uznal. Zaczelam wiec otrzymywac wiadomosci z zalami do mojego ojca jak i do mnie ... To ze przezylam szok to jedno ( bo to prawda) a dwa mysle dosc wazne iz jestem obecnie w zaawansowanej ciazy i takie wiadomosci a tymbardziej ta forma niestety ma wplyw na moj stan zdrowia jak i na dziecko ktore nosze.
Zaznacze iz osoba ktora do mnie zaczela pisac widziala zdjecia na ktorych jestem w widocznej ciazy... Nie chce ustawiac swojego dotychczasowego zycia pod katem tych osob ..chce normalnie zyc bez wiadomosci z zalami i sugestiami co powinnam zrobic z rzekomym rodzenstwem...
Zgodnie z opcjami NK zablokowalam je ale wiem ze szukaja dalej kontaktu ..
Jak sie ustrzec przed takim nekaniem w przyszlosci ? Zaznacze ze nie chce miec zadnego kontaktu z tymi osobami.

Bede wdzieczna za uzyteczne komentarze.

Zawarła Pani w swoim poście zbyt malo informacji, aby się kategorycznie wypowiedzieć. Przede wszystkim należało by znać treść tych wiadomości, i wówczas mozna by rozważyć czy czyn nie zawiera znamion np następującego wykroczenia:
Art. 107. Kto w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi,
podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany.
Jeśli, tak to należało by zlożyć zawiadomienie na Policji.

Bardzo dziekuje za odpowiedz.
Z tego co moge jeszcze dodac to moim zdaniem wiadomosci te pisala kobieta, ktora jest matka tych dzieci.. a nie one same, wiec zaliczylabym to do zlosliwego niepokojenia , tymbardziej w moim stanie.

Pozdrawiam

Tak jak wcześniej wspomniałem - tu przede wszystkim istotna jest forma i treść tych wiadomości. Proszę dokładnie przeczytać treść przepisu - nie każde zachowanie uznane przez pokrzywdzonego jako niepokojenie, będzie wypełniało znamiona cytowanego wykroczenia.
W moim odczuciu najlepszym rozwiązaniem byłoby narazie poczekać. W przypadku przesłania przez Tą kobietę kolejnej wiadomości, poinformowanie jej że w przypadku kolejnej takiej informacji podejmie Pani stosowne kroki prawne, włącznie z zawiadomieniem Policji.
Jednocześnie sugerowalbym "kolekcjonowanie" tych wiadomości które w Pani odczuciu Panią niepokoją - będzie Pani w ten sposób w stanie potwierdzić swoje słowa.

Dziekuje za podpowiedz. Jak na razie osoba ta juz zablokowana przechodzi sama siebie w tworzeniu kolejnych kont na Naszej Klasie i "wlazeniu " na moj profil... skutecznie ja blokuje wiec nie jest najgorzej, ale w sumie na dluzsza mete to i nawet wydruki IP chyba bede musiala zbierac ?

Pozdrawiam

Powrót