Neostrada 1MB+Livebox rozłącza się - możliwość zerwania umowy?

• Autor wątku Autor wątku Citryn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Citryn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witajcie.
Posiadam Neostradę 1MB wraz z modemem Livebox. Internet rozłącza mi się od kiedy tylko pamiętam. Było dzwonione do tp, przyjeżdzali monteży, był wymieniany livebox dwukrotnie, stawiany system Windows od nowa - wszystko na nic. Internet jak się rozłącza tak się rozłącza dalej. Umowa kończy mi się 1 listopada br. Jest jakaś możliwość zerwania z nimi umowy już teraz? Chciałem wytrzymać już z tym internetem te 2 miesiące, jednak zaczyna mnie "krew zalewać" :mad: Wczoraj aktualizowałem praktycznie nową nokię E52... neostrada rozłączyła się w trakcie aktualizacji, telefon nie chce się wcale włączyć, muszę oddać na gwarancję i miesiąc czekania.
Czekam na porady, z góry dziękuję, pozdrawiam Adrian

Ostatnia edycja:
Pomoże ktoś??? Bardzo mi zależy na tej informacji.......

Zacznij od złożenia reklamacji z opisem problemu, żądając unieważnienia umowy, jako że TP SA nie wywiązuje się z niej. Oczywiście przeczytaj ją uważnie - trzeba znaleźć zapis w stylu: "Usługodawca zobowiązuje się do świadczenia usługi 24 godziny przez 7 dni w tygodniu" i na niego się powołać. Warto też mieć dowód, że powodem problemów nie jest sam komputer. Jednak jest wysoce prawdopodobne, że znajdą głupią wymówkę - jesli tak to nie warto iść już do sądu...

Reklamację można składać (jest to napisane w umowie) o ile pamiętam jeszcze przez 12 miesięcy od ostatniego okresu rozliczeniowego. Tak jak napisała gryffinian trzeba dysponować dowodami na poparcie tezy - TP nie wywiązała się prawidłowo z usługi. Przyjeżdżali monterzy, były wymieniane modemy - powinieneś mieć potwierdzenie. Dobrze dysponować także potwierdzeniem, że komputer jest sprawny. Warto też przetestować jak działa urządzenie w innych pomieszczeniach w domu. Badanie powinien przeprowadzić informatyk.
Jeżeli zaś chodzi o odszkodowanie to należy podać kwotę adekwatną do poniesionych strat. Np. korzystał Pan odpłatnie z internetu w telefonie.

Usługa, którą Pan zawarł na czas określony uważana jest za przedłużoną na czas nieokreślony o ile nie wyraził Pan odmiennego oświadczenia woli. Mam nadzieję, że zrezygnował Pan z tej usługi. Jeżeli nie proszę napisać pismo do TP z odpowiednim uzasadnieniem.
Do złożenia reklamacji najlepiej się przygotować.

Proszę mi powiedzieć czy skorzystał Pan z ulgi na internet? O ile mi wiadomo TP dopiero od lipca rozdzieliła faktury. W ewentualnym piśmie lub reklamacji można to dodać - tj. niemożność odliczenia 760 zł w danym roku rozliczeniowym.

Jeżeli reklamacja zostanie przez nich odrzucona/ nieuznana można próbować na drodze sądowej. Najlepszym wtedy rozwiązaniem jest pozew zbiorowy - o ile znajdą się osoby, którym TP także nie uwzględniła reklamacji a miały podobny lub identyczny problem.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Powrót