Netia automatyczne przedłużenie umowy

• Autor wątku Autor wątku Mariooooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariooooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam problem z Netią. Miałem umowę na czas określony 24 miesiące i spodziewałem się, że tak jak w przypadku poprzedniej umowy jeszcze z dialogiem, jak minie czas umowy to korzystam na tych samych warunkach i w dowolnym momencie mogę podpisać aneks który zmieni warunki lub nie mieć ograniczenia podczas ewentualnego zerwania.
Stara umowa była na usługę kosztującą około 60 zł miesięcznie, niestety umowa została automatycznie odnowiona na okres kolejnych 12 miesięcy na warunkach z ostatniego cyklu rozliczeniowego czyli 399 zł za miesiąc(to nie jest jakieś mega szybkie łącze, zwykły internet dla osoby fizycznej).
Infolinia proponuje jako rozwiązanie problemu: przedłużenie umowy na aktualnie obowiązującej promocji, nie pasuje mi takie rozwiązanie i nie chcę już więcej usług tej firmy! Chcę rozwiązać umowę, zdaje sobie sprawę, że korekta tej ostatniej faktury to ich dobra wola(niestety)
Znalazłem gdzieś w sieci informację, że automatyczne przedłużenie umowy na czas określony jest niezgodne z prawem, w umowie i starej i nowej nie miałem nigdzie wymienionej ceny 399 zł miesięcznie. W momencie podpisania umowy nie miałem pojęcia, że jestem narażony na tak dużą podwyżkę.

W jaki sposób mogę wyegzekwować możliwość zerwania umowy i korekty faktury za ostatni miesiąc?

Powrót