newsy z innych stron na mojej stronie

• Autor wątku Autor wątku gadeon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gadeon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam wszystkich,

na wstepie powiem - przeczytałem post o "prawie cytatu", lecz nadal mam wątpliwosci bo nurtuje mnie taki oto przykład.

na stronie News-Category models prezentowane są newsy z takich stron jak dailymail.co.uk oraz nydailynews.com (newsy przedrukowane są 1 do 1, oraz przeklejone są zdjęcia).
jedynie pod każdym newsem jest 1 link pasywny do źródła.

jednak sprawdziłem, i obie strony (dailymail oraz nydailynews) zabraniają korzystania ze swoich treści. wysłałem do adminów tych stron zapytanie, czy "fashionmodeldirectory" korzysta z ich tresic legalnie, gdyż ja tez bym chcial przedrukowywac newsy - ale LEGALNIE. niestety nie dostalem od nich zadnej odpowiedzi.

co wiecej strona "fashionmodeldirectory" wygląda na włosko-austriacką firme, tak wiec pociagniecie ich do opowiedzialnosci nie powinno byc tak trudne, jak np. oszustow z azji. wiec tym bardziej zastanawia legalnosc ich zachowania. bo gdyby serwery staly w chinach to bym zrozumial ze firma z 'zachodu' moze miec problem z wyegzekwowaniem swoich praw.

i stąd tez moje pytanie to Was - czy "fashionmodeldirectory" działa całkowicie nielegalnie? czy tez jest cos o czym ja nie wiem? na ile moge badz nie moge korzystac z newsow z dailymail oraz nydailynews?

pozdrawiam,
maciek

gadeon napisał:
i stąd tez moje pytanie to Was - czy "fashionmodeldirectory" działa całkowicie nielegalnie? czy tez jest coś o czym ja nie wiem?
to zależy oczywiście na początek od prawa właściwego dla siedziby wydawcy "fashionmodeldirectory" - bowiem w każdym kraju są przepisy lokalne. I to by zamykało sprawę, bo nie znamy tych przepisów.

Mogą więc korzystać z jakichś swoich lokalnych uregulowań prawnych umożliwiających im korzystanie, przykładowo z newsów, zamieszczanych na innych portalach lub mają podpisane porozumienia z tymi portalami.

Ja bym jednakże raczej przypuszczał, że z uwagi na skalę, mają podpisane jakieś porozumienia, zwłaszcza, że pomijając kwestię praw autorskich, przy takim masowym korzystaniu z newsów z innych portali, mogliby się narazić na zarzuty czynów nieuczciwej konkurencji. Ale to tylko gdybania.
na ile mogę bądź nie mogę korzystać z newsów z dailymail oraz nydailynews?
W świetle Art.4. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp) - proste informacje prasowe (czyli w tym i newsy) są wyłączone spod przepisów prawa autorskiego, więc można je przedrukowywać..., również Art.25. upaipp daje możliwości korzystania z artykułów czy zdjęć umieszczonych w prasie, ale, tu uwaga, w niektórych przypadkach, pomimo tego, że zezwolenie nie jest konieczne, to jednakże autorowi należy się wynagrodzenia. I to by było na tyle.

Ale, oczywiście, należy uważać przy takim pobieraniu czyjegoś kontentu na wzmiankowane czyny nieuczciwej konkurencji - więcej http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137600-ustawa-z-dnia-16-kwietnia-1993-r-o-zwalczaniu-nieuczciwej-konkurencji.html

dzięki _chris_ !!!

ciakawe... czyli gdyby jakiś kraj zezwalał na kopiowanie newsow w 100% to nawet jesli ktos tego wyraźnie zabroni na swojej stronie, to serwery znajdujące sie w tym 'zezwalającym' kraju umozliwiałby to legalnie? ;) ... ot taka mała dywagacja.

w każdym razie wracając - chce działać całkowicie legalnie, przejrzeć kilka popularnych stron (np. o modelingu), wybrać najciekawsze newsy (czyli coś krótkiego, znacznie krótszego niż powszechnie rozumiany 'artykuł'), zamieścić je na swojej stronie internetowej, i pod spodem podać źródło. Nie chce oczywiście nikomu za to płacić, gdyż mnie na to nie stać ani sam na tym nie zarabiam.

z Twojej odpowiedzi rozumie, że mogę takie coś robić... czy mam racje? czy Ty byś się na to zdecydował czy raczej jest to działanie na krawędzi 'kradzieży' ?

czy np. kopiowanie newsów z popularnego pudelka byłoby legalne? bo pudelek.pl ma właśnie newsy a nie artykuły (mam na myśli ok 10% najciekawszych newsów, a nie całą treść strony)

pozdr,
maciek

Powrót