NFZ - Problem

• Autor wątku Autor wątku jah1992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jah1992

Użytkownik
Odpowiedzi
103
Witam

Mam obecnie 21 lat, do 20 roku życia do ukończenia Technikum miałem ubezpieczenie zdrowotne ze szkoły, zaraz po Technikum pamiętam był taki okres że byłem ubezpieczony jakoś na mamę kiedy szedłem do lekarza mama musiała brać jakieś pieczątki z pracy itp. Później zarejestrowałem się w UP więc automatycznie to Urząd mnie ubezpieczał. Miesiąc temu znalazłem pracę na umowę zlecenie i na miesiąc kazali mi się wyrejestrować, po miesiącu praca się skończyła a ja nie zdążyłem się jeszcze zarejestrować bo musze mieć jakieś pismo od pracodawcy. Byłem dziś u lekarza i kazali mi wypełniać jakieś oświadczenie bo im wyszło w bazie że ubezpieczony nie jestem ;( ! Dodam że obecnie uczę się w AP EDUKACJA w Krakowie zaocznie i mama nigdy mnie tam z siebie z pracy nie usuwała z ubezpieczenia itp więc czy nie powiniennem być do 26 r życia ubezpieczony na mamę ?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odp !

Osoba nie zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego jest osobą nieubezpieczoną i pokrywa wszelkie koszty swojego leczenia,
wyrejestrują się z UP przerwałeś tok ubezpieczenia zdrowotnego. ZUS sam z urzędu nikogo dorosłego nie ubezpiecza

Nie zdziw się gdy przyjdzie rachunek za leczenie jeżeli nie wyprostujesz sprawy

Ostatnia edycja:
Myślałem że jestem ubezpieczony na rodzica tak jak wcześniej, dobra jak tą sprawę mogę wyprostować bo nawet jeśli teraz pójdę i zarejestruje się ponownie w UP bo chyba ubezpieczenie nie zadziała wstecz ? Druga sprawa czy są jakieś jasno określone stawki czy oni za 1,2 wizyty u lekarza mogę krzyknąć nawet pare tysięcy ?

Pozdrawiam

sa stosowne cenniki ale każdy lekarz, przychodnia ustala po swojemu wysokość.
i tak np. wizyta w naszym SOR czyli zwykła porada z badaniami to koszt 270PLN
a leczenie to już w tysiącach.
musisz olukac cennik w twojej przychodni

jeżeli piszesz mi prawdę bedac w UP nie zarejestrowali Cie bo jakiegoś papierka nie przyniosłeś ,to możesz sie odwoływać do starosty o objecie ubezpieczeniem zdrowotnym od dnia próby wpisania na listę bezrobotnych, nie ma znaczenia czy pobierasz zasiłek czy nie ważne abys tam figurował. Nie liczy status osoby poszukującej pracy

Powrót