NGO prowadzące działalnosc gospodarczą

• Autor wątku Autor wątku eonila
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eonila

Użytkownik
Odpowiedzi
244
Jako, ze nie widzę nigdzi e działu o NGO.. pisz etutaj.

Problem:
W 2001 roku u notariusza powstał akt powołania fundacji, statut itd...
W tym samym roku KRS odrzucil wniosek o rejestrację (jakis błąd w papierach)

Jest rok 2010 - czy na podstawie aktu założycielskiego fundacji z 2001 można na nowo uderzyć do KRS w celu rejestracji tej fundacji?

Obawy:
1. Upływ czasu - czy są jakieś amy czasowe pzrewidziane prawem w jakim czasie trzeba dokonac rejestracji w KRS, bądź jakieś terminy wazności takich aktów ustanowienia Fundacji?

2. W dokumentach od notariusza fundatorzy sa identyfikowani na podstawie starych dowodów osobistych. Idąc dzisiaj do KRS, legitymuja sie innymi dokumentami... (seria dowodu osobistego) Czy to problem, czy Pesel wystarczy?

Wydaje mi się, że dla fundacji nie ma żadnego takiego terminu, który by powodował unicestwienie aktu ustanowienia fundacji. Na pewno ważne jest, czy statut i akt ustanawiający fundację są zgodne z obecnym brzmieniem ustawy o fundacjach, bo parę rzeczy się chyba przez ten czas zmieniło. A nr dowodów osobistych nie są istotne.

Oczywiście we wniosku o wpis należy podać już aktualne wszystkie dane.

Dzięki...

Czas więc sprawdzić , czy tak jest :)
Ps. Czy wiesz może co się zmieniło w ustawie?

I tak ja przejrzę, ale czy na coś szczególnie zwrócić uwagę? (może masz wiedzę na ten temat, coś Ci utkwiło w pamięci?)

Ok ustawę przejrzałem.. nie ma nic nowego, co by mogło być niebezpiecznym dla rejestracji... (chyba)

Obawiałem się kasy przeznaczonej na działalność gospodarczą... gdyby kwota się zmieniła, trzeba by było jeszcze raz do notariusza biegać...

:evil:

Powrót