niania po 30-ce

• Autor wątku Autor wątku kfijatek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kfijatek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa jest taka.
  1. Zaprosiła mnie do Niemiec znajoma, za wikt, opierunek i niewielką kasę mam przez 10 miesięcy opiekować się wieczorami jej córkami.
  2. Znajoma pracuje w ambasadzie amerykańskiej i jest obywatelką USA.
  3. Nie mieszczę się już w limicie wieku dla au pair.
Chciałybyśmy zalegalizować całą akcję, ale słyszałam, że są spore koszty. Jak to zrobić i czy się da jak najmniejszym nakładem finansowo-wysiłkowym? Jak sprawa wygląda, jeśli chciałabym tam kupić jakiś samochód?
Poza tym zależy mi na nauce języka, czy szkoła językowa upoważnia do pracy (tak było w Anglii)?
I jeszcze chciałam pobawić się w wolontariat lub jakąś pracę dodatkową w wolne przedpołudnia, czy wolontariat ułatwi mi uzyskanie prawa do pracy?
Jakie papiery muszę załatwić w przypadku kiedy będę tam jechała jako gość niepracujący, a jakie jeśli udałoby się wszystko załatwiać legalnie? Myślałam o tym, czy nie dałoby się zrobić tak, że zatrudniana jestem przez ambasadę lub jakby na terenie USA.

Pomogą mi wszystkie wypowiedzi - w temacie jestem bladozielona, nie wiem nic, proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
Koszty? rejestracja dzialalnosci gosp. "Gewerbe" - 20€ / czas ok. pol godz. lacznie z wypelnienim wniosku.
Szkola jezykowa niestety nie przysluguje wiec nauka jez. niemieckiego bedzie we wlasnym zakresie (ulica, sklepy, rozmowy ze znajomymi)
Wolontariat rowniez niewiele daje, a pracowac przedpoludniami mozna na podstawie "Gewerbe".
Jako gosc moze panie przebywac legalnie do 90 dni na terenie BRD.
O mozliwosci zatrudnienia Polki przez ambasade USA prosze pytac znajoma ;)

Powrót