Nick

• Autor wątku Autor wątku lukasze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukasze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Na kilku forach mam pewien nick, załóżmy, że "xyz".
Dziś dowiedziałem się, że istnieje firma o takiej samej nazwie jak mój nick, czyli ten przykładowy "xyz". Mają swoją stronę internetową (xyz.pl (oczywiście jest to tylko przykład)), i prowadzą swoją działalność, bardzo intensywnie.
Teraz pada pytanie: czy czekają mnie jakiekolwiek konsekwencje prawne, na przykład kara, odszkodowania? Czy ja naruszyłem w jaki kolwiek sposób prawa autorskie tej firmy? Czy mogą mnie o coś oskarżyć? Jeśli tak to co mi bądź moim opiekunom (jestem osobą niepełnoletnią) grozi? Czy muszę na tych wszystkich forach, serwisach, zmieniać nick na inny, czy może on zostać takim jakim jest?

Bardzo proszę o pomoc i rzetelną odpowiedź.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witaj,

#1. jeśli mówimy o nazwie (nie o znaku graficznym), to nie będzie ona objęta prawami autorskimi.

#2. nazwa firmy może być zastrzeżonym znakiem towarowym, w związku z czym nie można takiej nazwy (lub podobnej) używać w celach komercyjnych w zakresie praw ochronnych. Jeśli więc używasz nicka wyłącznie w celach osobistych (niekomercyjnych) problemu nie ma.

#3. pozostaje kwestia nazwy jako dobra osobistego firmy. I to jest chyba jedyny moment, jak mi się wydaje, kiedy mógłby powstać jakiś konflikt, gdyby firma doszła do wniosku, że takie użycie jej nazwy godzi, na przykład, w jej dobrą markę, etc (poprzez kontekst wypowiedzi..?). Ale nie wydaje mi się to bardzo realne...

Dziękuję za odpowiedź.
Mam jeszcze jedno pytanie:
W takim razie, dla pewności, zmienić na forach nick na inny?
Czy mogę spokojnie korzystać z tego obecnego?

lukasze napisał:
W takim razie, dla pewności, zmienić na forach nick na inny? Czy mogę spokojnie korzystać z tego obecnego?
wiesz, to pytanie bardziej do szklanej kuli... :D
Nie sposób przewidzieć, co komu do głowy może przyjść...

Witam, mam jeszcze jedno pytanie dotyczące tej sprawy.
Firma którą mam na myśli (oczywiście podana nazwa to tylko przykład: ) nazywa się Xyz (mają stronę internetową xyz.pl <- przykład), a mój nick nazywa się xyz [chodzi mi o wielkość pierwszej litery], to czy ta wielkość pierwszej litery ma jakieś znaczenie? Czy to całkowicie zmienia postać rzeczy, i mogę czuć się bezpiecznie?
Czy może wręcz przeciwnie, i wszystko zostaje tak, jak Pan _chris_ powyżej napisał?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Ostatnia edycja:
lukasze napisał:
...to czy ta wielkość pierwszej litery ma jakieś znaczenie?
Zarówno prawo własności przemysłowej, jak i ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji mówią w odniesieniu do możliwych naruszeń prawa zarówno o użyciu takich samych, jak i podobnych nazwach w stosunku do znaków zastrzeżonych, nazw firm, towarów, etc... A więc wielkość liter w ogólności znaczenia nie będzie miała, ale ostateczną decyzję w razie konfliktu i tak zawsze podejmuje sąd.

A jakie w takim wypadku mogą być kary, tzn. minimalna i maksymalna?

jeśli idzie o wykorzystanie zarejestrowanego znaku towarowego to z odpowiedzialności cywilnej to od wezwania do zaprzestania naruszenia po odszkodowanie w wysokości opłat licencyjnych lub na zasadach ogólnych. Z karnej to raczej w takim przypadku byłaby co najwyżej grzywna. W przypadku czynów nieuczciwej konkurencji jest podobnie. Ale nie sądzę, żeby taki przypadek, jak użycie nazwy / znaku jako nicku (niekomercyjnie) byłby w ogóle jakoś specjalnie ścigany... ;)

Powrót