Nie chcę być oszustem. OLX.pl sprzedaż roweru.

• Autor wątku Autor wątku kiszona
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kiszona

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, to mój pierwszy post, a jako, że moje wiadomości z prawa nie są zbyt duże postanowiłem opisać moją sytuację na forum czekając na odpowiedź.

Sprzedałem rower w serwisie OLX.pl jako osoba prywatna.
Użytkownik nie prosił o więcej zdjęć, dogadaliśmy się co do ceny i wysyłki.

W opisie aukcji było napisane, że w tylnym kole jest siedmio-biegowa piasta.
Nie było do niej linki ani piasty, bo jest to rower z przeznaczeniem na ostre koło.
Co ewidentnie było widać na załączonym zdjęciu.

Dostałem wiadomość czy nie mam wyżej wymienionych części i czy jeśli mógłbym poświęcić chwile czasu na znalezienie na innych serwisach aukcyjnych.

Podesłałem najlepsze rozwiązanie, a w dniu dzisiejszym dostałem wiadomość, że jednak nie odpowiada mu taka opcja i chce zwrócić rower, bo nie jest to takie proste i części są drogie.

Nie chcę wyjść na oszusta, a nieraz spotkałem się z takimi ludźmi i zaproponowałem, że kupię te części które następnie wyślę na jego adres.

Kupujący upiera się przy zwrocie roweru.

Teraz moje pytania:
1) Czy mam obowiązek przyjąć zwrot który użytkownik chce wysłać przesyłką pobraniową?
2) Jeśli wyślę normalnie, to czy mam obowiązek zwrócić mu pieniądze?
3) Czy zrobiłem słusznie proponując zamówienie części do piasty i wysłanie ich na adres użytkownika?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Części znalezione, podesłane rozwiązanie to samo po raz kolejny, z chęcią zakupienia ich i wysłania na jego adres.

Na co użytkownik wysłał numer nadania przesyłki pobraniowej, ze zwrotem roweru.
Mam obowiązek ją przyjąć?

Jeśli rower jest zgodny z opisem, nie masz obowiązku go przyjąć (nie jest już Twoją własnością) ani zwracać pieniędzy.

kiszona napisał:
1) Czy mam obowiązek przyjąć zwrot który użytkownik chce wysłać przesyłką pobraniową?
NIE.

kiszona napisał:
2) Jeśli wyślę normalnie, to czy mam obowiązek zwrócić mu pieniądze?
W tym przypadku - nie. Byłbyś zobowiązany, gdy rower posiadał wadę, za którą odpowiadasz.

kiszona napisał:
3) Czy zrobiłem słusznie proponując zamówienie części do piasty i wysłanie ich na adres użytkownika?
To była Twoja dobra wola.

Powrót