Nie dostałem odpowiedzi na gwarację - L**l

• Autor wątku Autor wątku bichon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bichon

Stały bywalec
Odpowiedzi
414
Witam,
Mniej więcej miesiąc temu reklamowałem z tytułu gwarancji odkurzacz zakupiony w Li*lu. Reklamację złożyłem w sklepie w którym go zakupiłem, dostałem kopię formularza złożenia reklamacji z tytułu gwarancji i zapewnienie, że w ciągu 2 tygodni ktoś się do mnie odezwie. Nie odezwał się. Kilka razy dzwoniłem na infolinię sklepu, ale oni tylko potwierdzili, że reklamacja do nich wpłynęła, przekazali to dalej do serwisu i oni sami nie dostali od serwisu odpowiedzi. I twierdzą, że nic więcej nie mogą zrobić, przy czym powiedzieli mi tez, że serwis ma 14 dni na odpowiedź i jeżeli nie odpowiedzieli do tej pory to "powinni" uznać reklamację. Przy czym moim żądaniem była wymiana na nowy, naprawa lub zwrot pieniędzy.
Chciałbym wiedzieć na czym stoję, bo... ciężko się żyje miesiąc bez odkurzacza.
Jakie mam możliwości przyśpieszenia sprawy? Na formularzu gwarancyjnym nie mam żadnych danych zewnętrznego serwisu (gwaranta), wszystko odnosi się do Li*la.
Jeżeli to komuś pomoże, to odkurzacz jest powszechnej w L*dlu marki Parks*de.

Ostatnia edycja:
A co karta gwarancyjna mówi na temat terminów?

Nie ma karty gwarancyjnej, jest opis gwarancji z instrukcji obsługi, a w nim m. in zapisy: (fragmenty)
Na zakupione urządzenie otrzymują państwo 3 lata gwarancji od daty zakupu.
Warunki gwarancji:
Jeśli w okresie 3 lat od daty zakupu wystąpi wada materiałowa lub fabryczna, produkt zostanie wedle naszego wyboru, bezpłatnie naprawiony lub wymieniony. Gwarancja zakłada, że w okresie trzech lat uszkodzone urządzenie nie zostanie przesłane wraz z dowodem zakupu i krótkim opisem wady (tam jest użyte słowo "nie" - czy ktoś mi to może wytłumaczyć?)
Jeśli defekt jest objęty nasza gwarancją otrzymają państwo z powrotem naprawiony lub nowy produkt. wraz z wymianą urządzenia lub ważnej części, na podstawie art. 581par.1 KC okres gwarancji rozpoczyna się od nowa

Okres gwarancji i ustawowe roszczenia z tytułu wad:
Okres gwarancji nie wydłuża się z powodu świadczenia gwarancyjnego. Obowiązuje to również dla wymienionych lub naprawionych części. (jak to się ma do stwierdzenia dwa zdania wyżej? Niech mi to ktoś mądrzejszy logicznie wytłumaczy)

Tyle z ciekawych zapisów gwarancji. Nie ma ani słowa o terminie rozpatrzenia. W regulaminie reklamacji na stronach lidla w rozdziale dotyczącym gwarancji, też nie ma ani słowa o terminach. Czy to znaczy, że mogą w nieskończoność rozpatrywać i nie dać odpowiedzi?

Ostatnia edycja:
bichon napisał:
Czy to znaczy, że mogą w nieskończoność rozpatrywać i nie dać odpowiedzi?
Jeżeli termin nie został określony w umowie to gwarant powinien zrealizować gwarancję niezwłocznie, nie później niż w 14 dni od dnia dostarczenia rzeczy. Jednak inaczej niż w przypadku rękojmi (reklamacji) niewywiązanie się z tego terminu nie wiąże się z uznaniem przez gwaranta żądania za zasadne. Za niedopełnienie terminu realizacji gwarancji przysługuje odszkodowanie od gwaranta za niewłaściwe wykonanie zobowiązania.

Powrót