P
penny
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Mój znajomy,za popełnione przestępstwo został skazany wyrokiem sądu na 1 rok pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata,było to 2005r od ogłoszenia wyroku minęło już 3,5 roku,od momentu zakończenia warunkowego zawieszenia minęło 1,5 roku.Ma on możliwość podjęcia pracy w sluzbie ochrony,do pracy tej wymagane jest zaświadczenie o niekaralności, i tu zaczyna się problem,będąc w sądzie po w/w zaświadczenie,po sprawdzeniu jego danych okazało sie że jest notowany jako osoba karana i po wysłaniu zapytania do KRK w Warszawie ma czekać do 7 dni na odpowiedz w której będzie wyszczególnione za co było popełnione przestępstwo.
Czyli wynika z tego że zaświadczenia o niekaralności nie dostanie.
Z tego co mi wiadomo i jest napisane na tym forum zatarcie skazania następuje po upływie 6 miesięcy od daty zakończenia kary warunkowego zawieszenia i o takie zaświadczenie osoba taka może się ubiegać.
Czy może to być jakieś niedociągnięcie ze strony KRK ? a może się myle i jest inaczej?
Bardzo proszę o odpowiedz.
Czyli wynika z tego że zaświadczenia o niekaralności nie dostanie.
Z tego co mi wiadomo i jest napisane na tym forum zatarcie skazania następuje po upływie 6 miesięcy od daty zakończenia kary warunkowego zawieszenia i o takie zaświadczenie osoba taka może się ubiegać.
Czy może to być jakieś niedociągnięcie ze strony KRK ? a może się myle i jest inaczej?
Bardzo proszę o odpowiedz.