Nie dotrzymali terminu dostarczenia mebli!

• Autor wątku Autor wątku jtd
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jtd

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zamowilem w jednej z firm meble. Nie podpisalem z nimi zadnej umowy, ale wplacilem zaliczke na co mam dowod. Na tej zaliczce (dowodzie wplaty) jest napisany termin dostarczenia mi tych mebli. Minal juz on niestety dwukrotnie... Czy mam prawo odstapic teraz od ich zakupu i otrzymania wplaconej wczesniej zaliczki?

[cytat="jtd"]Zamowilem w jednej z firm meble. Nie podpisalem z nimi zadnej umowy, ale wplacilem zaliczke na co mam dowod. Na tej zaliczce (dowodzie wplaty) jest napisany termin dostarczenia mi tych mebli. Minal juz on niestety dwukrotnie... Czy mam prawo odstapic teraz od ich zakupu i otrzymania wplaconej wczesniej zaliczki?[/cytat]
Najlepiej gdy umowa ma formę pisemną - ale nie ma się co dziwić w większości wypadków w takich sytuacjach ma miejsce forma ustna. Uważam, że należy skierować na piśnie do sprzedawcy wezwanie dostarczenia przedmiotu umowy z wyznaczeniem konkretnego terminu oraz z zastrzeżeniem, że w wypadku niedostarczenia w tym terminie mebli, kupujacy odstąpi od umowy, co oczywiście będzie skutkowało obowiązkiem zwrotu zaliczki przez sprzedawcę.

Czyli nie mam prawa teraz odstapic od zakupu tych mebli i zazadac zwrotu zaliczki ?

Teoretycznie mógłbyś skorzystać z art. 635 kc ale bezpieczniejszy jest sposób podany przez diogenela.

Powrót