nie dotrzymanie art 777 par 1 pkt 4 kpc

• Autor wątku Autor wątku romi99az
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

romi99az

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, jak odnieść ten paragraf do przelania przez bank udzielonego kredytu na konto sprzedającego np do daty 12.08.2011 i nie wywiązania się z danego terminu?? Bank na razie nie przelał przelał pieniędzy, więc jakich ewentualnie mogę żądać odsetek za spóźnienie.

Jeżeli termin zapłaty minął, a w akcie notarialnym był rygor egzekucji z art. 777 par. 1 pkt KPC, to należy złożyć wniosek do sądu o nadanie aktowi klauzuli wykonalności i później iść do komornika.

Natomiast odsetki to inna bajka.
Art. 481. KC napisał:
§ 1. Jeżeli dłużnik opóźnia się ze spełnieniem świadczenia pieniężnego, wierzyciel może żądać odsetek za czas opóźnienia, chociażby nie poniósł żadnej szkody i chociażby opóźnienie było następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
§ 2. Jeżeli stopa odsetek za opóźnienie nie była z góry oznaczona, należą się odsetki ustawowe. Jednakże gdy wierzytelność jest oprocentowana według stopy wyższej niż stopa ustawowa, wierzyciel może żądać odsetek za opóźnienie według tej wyższej stopy.
§ 3. W razie zwłoki dłużnika wierzyciel może nadto żądać naprawienia szkody na zasadach ogólnych.

Ja bym poczekał jeszcze jednak do końca przyszłego tygodnia i na razie nie wyrywał się z odsetkami i komornikiem. Ale postraszyć już można.

FraZeolog napisał:
Jeżeli termin zapłaty minął, a w akcie notarialnym był rygor egzekucji z art. 777 par. 1 pkt KPC, to należy złożyć wniosek do sądu o nadanie aktowi klauzuli wykonalności i później iść do komornika.
.

Przecież, na pewno w akcie notarialnym , to klient poddaje się egzekucji, a nie bank. Skąd pomysł, że bank, który niejako dyktuje warunki udzielenia kredytu, miałby poddawać się egzekucji?

No egzekucja oczywiście będzie prowadzona wobec kupującego i od niego będą ewentualnie odsetki. To kupujący jest zobowiązany wobec sprzedającego do zapłaty i kupujący poddał się egzekucji.

Sprzedający nie ma roszczenia wobec banku.

Co najwyżej - jeżeli bank coś nawalił, to kupujący będzie miał roszczenia odszkodowawcze wobec banku.

Sprzedającego bank nie interesuje.

Nigdzie wyżej nie napisałem, że to bank się poddał egzekucji.

Powrót