nie dotrzymanie warunków umowy kupna sprzedaży nieruchomości

• Autor wątku Autor wątku buru
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

buru

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam, prosze o pomoc na podstawie jakiego art. mogę złożyć zawiadomienie o przestępstwie do prokuratury w sytuacji gdy osoba sprzedająca nie wywiązała się z prac zapisanych w umowie kupna sprzedazy nieruchomości (akt notarialny)...już raz składam zawiadomienie do prokuratury o oszustwo ale nie doszukali się przesłanek...odwałanie też nic nie dało a jak byliśmy u prawnika to był ździwony że tak właśnie postanowiono ponieważ jak stwierdził mamy na to niezbite dowody...Owszem wiem że możemy skłądać powództwo cywilne ale nie stać mnie na to...Czy mogę w takim razie spróbować jeszcze raz złorzyć wniosek do prokuratury?...wiem, że jeśli będzie to z tego samego art. to oni od ręki to umarzają...nawet nie czytając wniosku. CZY JEST JESZCZE JAKAŚ MOŻLIWOŚĆ?? proszę o pomoc.

1) o co dokładnie chodzi...?
2) jeśli chce pani powtórnie złozyć zawiadomienie co zdarzenia ,w stosunku do którego toczyło się postępowanie i nie doszukano się tam znamion czynu zabronionego to w stosunku do każdego następnego zawiadomienie będzie wydawane postanowienie o odmowie wszczęcia ,a jesli ktoś nieopatrznie wszcznie to będzie umorzone na podstawie art. 17 &1 pkt. 7

.Owszem wiem że możemy skłądać powództwo cywilne ale nie stać mnie na to...

Istnieje możliwość złożenia wniosku o zwolnienie o kosztów sądowych jeżeli rzeczywiście nie stać cię na ich poniesienie.

dziękuję za informację ale ta wiedza jest mi znana, co do zwolnienia kosztów sądowych to niestety jesteśmy za "bogaci" bo kupiliśmy przecież dom i nie zostaną one umorzone a niestety nasza sprawa ciągnie się już jakiś czas i w związku z tym już ponieśliśmy duże jak dla nas koszty a wiemy, że powództwo cywilne daje nam możliwość wygrania procesu ale nie daje pewności wyegzekwowania odszkodowania...zatem wolałabym drogę prokuratorską ponieważ zależy mi głównie na ukaraniu tego oszusta...a nie na zdobyciu kolejnego papierka w postacii wyroku dla nas pozytywnego (pierwszym był akt notarialny) za kilkanaście tysięcy złotych który daje nam moralne zwycięstwo...a nie daje nam pewności, że otrzymamy odszkodowanie...

czy w mojej sprawie tylko tyle da się zrobić?....nie ma innej drogi, haczyka, sposobu na to aby ten oszust nie naciągał innych ludzi?...może inaczej sformułować wniosek z jakiegos innego art....ale nie wiem sama z jakiego...dlatego prosze o podopowiedź

czy prokuratura będzie chciała to rozpatrywać z innego punktu odniesienia czy uzna to za te same roszczenia i sprawę umorzy?

Powrót