Nie korzystanie z TV przez ponad 4 lata a egzekucja zaległości abonamentu przez US

• Autor wątku Autor wątku deka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deka87

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Sytuacja wygląda tak:
- TV został wyrejestrowany w 2000 roku,
- od maja 2010 r mieszkam w mieszkaniu mojego ojczyma na podstawie umowy użyczenia,
- 18.08.2014 zrezygnowałem z usług kablówki (mam na to papier) i od tamtego czasu nie oglądam telewizji, a telewizor służy jako monitor,
- kilka dni temu przyszło pismo z Urzędu Skarbowego z informacją o egzekucji ok. 1800 zł z konta mojego ojczyma za 5 lat zaległości w opłacaniu abonamentu RTV.

Na stronie Poczty Polskiej (https://rtv.poczta-polska.pl/?action=Obowiazek) można przeczytać, że:
Kod:
"Charakteru odbiorników nie mają odtwarzacze..., a także telewizor nie podłączony trwale ani 
czasowo do żadnej instalacji umożliwiającej odbiór programu, pełniący rolę monitora"

Ojczym kontaktował się telefonicznie w tej sprawie i został powiadomiony, że TV został zarejestrowany w 2009 roku, chociaż nikt tego nie zrobił, ani też nie został o tym w żaden sposób poinformowany.

Pytania:
1. Na jakiej podstawie Poczta Polska zarejestrowała TV nie informując o tym właściciela mieszkania i czy jest to zgodne z prawem?
2. W jaki sposób odwołać się, żeby nie płacić abonamentu za okres przez który rzeczywiście nie korzystało się z telewizji, czyli od 18.08.2014?

Ostatnia edycja:
Powrót