Nie ma z czego ściągać dlugu

• Autor wątku Autor wątku Renee47
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Renee47

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dostałam w sprawie o zachowek należność za cześć domu. Niestety dłużnikiem jest emerytka która ma tylko emeryturę i jest właścicielka domu. Dom jest nie do sprzedania a nawet ona już poddała się ze sprzedażą. Licytacje komornicze tez już nic nie dają. Dług rośnie a naleznosc w ogóle nie ma szans na spłatę. Chciałabym wiedzieć co w przypadku śmierci dłużnika jeśli ma ona dwoje dzieci i żadne z nich nie bedzie chciało odejść domu z długiem ( dług już jest większy niż wartosc domu). Czy w jakiś sposób jest szansa na uzyskanie należnej mi kwoty?

Mozesz po drugiej licytacji przejąć dom za cenę polowy kwoty oszacowania. I poczekac na lepsze czasy.

Tzn. Jeśli dom oszacowany był na 220 tys. A dług dla mnie to w chwili obecnej 110 tys a dla drugiego wierzyciela 70 tys to oboje moe y przejąć ten dom za 110 tys i wówczas reszta do spłaty tak?

Renee47 napisał:
Tzn. Jeśli dom oszacowany był na 220 tys. A dług dla mnie to w chwili obecnej 110 tys a dla drugiego wierzyciela 70 tys to oboje moe y przejąć ten dom za 110 tys i wówczas reszta do spłaty tak?
Nie wiem co komu się nalezy. Ale zalozyc trzeba ze należy pokryc koszty egzekucji oraz proporcjonalnie splacic pozostalych wierzycieli.

digiton napisał:
dom za cenę polowy kwoty oszacowania.
Nie wprowadzaj w błąd
KPC Art. 984. § 1. Jeżeli również na drugiej licytacji nikt nie przystąpi do przetargu, przejęcie nie- ruchomości na własność może nastąpić w cenie nie niższej od dwóch trzecich części sumy oszacowania, przy czym prawo przejęcia przysługuje wierzycie- lowi egzekwującemu i hipotecznemu oraz współwłaścicielowi. Jeżeli przed- miotem egzekucji jest nieruchomość rolna, stosuje się art. 982 z wynikającą z niniejszego przepisu zmianą co do ceny przejęcia. W wypadku gdy osoby określone w art. 982 nie skorzystają z prawa przejęcia nieruchomości rolnej, prawo to przysługuje także wierzycielowi egzekwującemu i mu.982) 983) § 2. Wniosek o przejęcie nieruchomości wierzyciel powinien złożyć sądowi w ciągu tygodnia po licytacji, składając jednocześnie rękojmię, chyba że ustawa go od niej zwalnia. § 3. Jeżeli kilku wierzycieli składa wniosek o przejęcie, pierwszeństwo przysługuje temu, kto zaofiarował cenę wyższą, a przy równych cenach – temu, czyja na- leżność jest większa.

Powrót