Nie mam dokumentu o wyrejestrowaniu abonamentu RTV

• Autor wątku Autor wątku Jordan58
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jordan58

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam serdecznie! Jestem pod wrażeniem tych wszystkich tematów związanych z opłatą abonamentu RTV ale nie spotkałem też w nich następującego problemu a mianowicie: Od 2004r wyrejestrowałem odbiornik telewizyjny i radiowy. Teraz w październiku otrzymałem upomnienie o uregulowanie należności z tytułu abonamentu RTV za okres 01/2007-10/2012. w kwocie 1652.29,- zł. Po dokładnym przeszukaniu mieszkania nie odnalazłam żadnego dokumentu na wyrejestrowanie odbiorników rtv. Czyli nie mogę udokumentować wyrejestrowania abonamentu. Co ma zrobić ? Przecież jak wyrejestrowałam rtv nie czułam potrzeby opłaty abonamentu więc za co mam teraz płacić ? A co się stanie jak mi nie potwierdzą mojej wersji tj. nie mamy odnotowane, że Pani dokonała wyrejestrowania odbiorników rtv ? Czy jest na moją korzyść fakt, że powinnam przechowywać dokumenty przez 5 lat ? Czyli od 2004r. do 2009r. Co mam robić ? Proszę o pomoc.

W jednym tekście jesteś jednocześnie mężczyzną "spotkałem", jak i kobietą "Pani dokonała"?!

Więc bezosobowo stwierdzę, że na początek musisz wysłać reklamację z zarzutem, iż takie roszczenie nie istnieje z powodu wyrejestrowania odbiornika w 2004 r. i zobaczysz co PP Ci odpisze. Niestety bez dokumentu będzie to spór, który może zakończyć się w każdą stronę, a sąd sobie oceni, komu wierzy. Jeśli odbiornik był wyrejestrowany w 2004 i od tego momentu nie było ani jednej wpłaty to przemawia to na korzyść Twojej wersji.

Mam bardzo podobny przypadek jak powyższy, gdzie wyrejestrowałem TV w 2005r. a książeczka mi się zalała jak była powódź.
W piśmie czytamy że jestem im winien za opłaty RTV za okres 1/2007 - 10/2012
Wysłałem im reklamacje i otrzymałem odpowiedź w której czytamy:
1. straszą mnie ściągnięciem przymusowym w trybie egzekucji administracyjnej
2. informują mnie że w 2008r. wysłali mi imienną książeczkę opłat
3. informują również że wysyłali zawiadomienia o zaległych opłatach w 2008r, 2009r i 2010r.
- tylko że żadnej z powyższej korespondencji nie otrzymałem !!
4. Napisali również: "W przypadku gdy nie posiada Pan żadnego dokumentu, który potwierdza fakt dopełnienia formalności wyrejestrowania odbiorników rtv, Poczta Polska S.A. nie może uznać wyrejestrowania odbiorników rtv z datą wsteczną"
5. napisali że jeśli zgubiłem książeczkę RTV to muszę złożyć oświadczenie na poczcie
- po okresie 7 lat po wyrejestrowaniu :?:

Nadmienię że byłem na poczcie gdzie wyrejestrowywałem i zgłosiłem że książeczka mi się uszkodziła i czy oni mają jakieś papiery o wyrejestrowaniu 2005r. mojego TV,
pani powiedziała że wszystkie dokumenty wysłali do Bydgoszczy i tutaj już nic nie mają.
Stwierdziła że "Straszą Ludzi" gdyż poczta z tego procederu ma na czysto 50% i jej samej to się nie podoba bo ludzie się denerwują i wyzywają Pocztę Polską.
A ludzie zrobiliśmy dokładnie to co kazał nam Premier mówiąc że abonament to Haracz i aby go nie płacić :!:

Proszę o poradę co począć dalej :?:

Mam podobny przypadek.Wyrejestrowałem odbiornik tv w 2009 roku ,w styczniu 2013 r dostałem upomnienie do zapłaty za okres 01.2008-12.2012 - za 5 lat.Nie mogąć znaleść dokumentu o wyrejestrowaniu tv napisałem pismo do Poczty Polskiej o przesłaniu miduplikatu wyrejestrowania tv. W odpowiedzi Poczta Polska odpisała,że nie wpłyneło do nich żadne pismo o wyrejestrowaniu tv i trzeba zapłacić lub pisać pismo do KRRiT o umożenie lub rozłożenie na raty.Byłem zbulwersowany tą odpowiedzią,więc zrobiłem jeszcze raz dokładny przegląd dokumentów i znalazłem potwierdzenie wyrejestrowania odbiornika tv. Ponownie wysłałem pismo z dowodem o wyrejestrowaniu.
Otrzymałem odpowiedż : że przepraszają za zaistniałą sytuację ale! mam zapłacić zaległy abonament za okres 01.2008 -09.2009 r. z odsetkami do dnia dzisiejszego!A ja książeczki z opłatami za tamten okres nie mam.Co robić?

tomekwwa napisał:
iż takie roszczenie nie istnieje z powodu wyrejestrowania odbiornika

Odnośnie mojej sprawy napisałem im "oświadczenie" opierając się o post "tomekwwa" że nie otrzymałem od nich upomnień o zaległy abonament i nie otrzymałem od nich książeczki opłat RTV gdyż TV był już wyrejestrowany, a jeśli oni twierdzą inaczej to niech przedstawią mi potwierdzenie odbioru z widniejącym tam moim podpisem bo powyższe listy zostały w tamtych latach wysłane listami poleconymi a ja naprawdę niczego od nich nie otrzymałem.
Dla mnie wygląda to jak normalne naciąganie, nękanie i wyłudzanie kasy, wiadomo dla kogo.

Odnośnie Twojej sprawy to dlaczego wyrejestrowali twój TV skoro widniała na nim ponad roczna zaległość ?!!
Dla mnie to oni mają bałagan i jak nie mogą czegoś odnaleźć to scedują na LUDKA.
Napisz im oświadczenie że opłaty były dokonywane regularnie co miesiąc aż do momentu wyrejestrowania książeczki TV, nie masz blankietów gdyż nie jesteś zobligowany do przechowywania dokumentów powyżej latach trzech, finansowych powyżej lat pięciu.
Poczytaj internet nękają najbardziej ludzi starszych na wioskach, którzy są już zwolnieni z opłaty rtv, za okres gdy regularnie płacili, gdyż liczą na ich niepamięć, strasząc ich naczelnikiem US i komornikiem który zajmie im 580zł emerytury.
Niektórzy z nich naprawdę przestali płacić gdyż Premier tak im kazał, mówiąc że abonament to haracz, a teraz nalicza im odsetki.

Powrót