Nie mogę odzyskać dokumentów finansowych

• Autor wątku Autor wątku zaak2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaak2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam wszystkich,

Prowadzę firmę i mam spory problem z odzyskaniem swoich dokumentów księgowych. Wiem, że na forum bywały już podobne posty, jednak moja sytuacja jest specyficzna gdyż biuro rachunkowe zbankrutowało. Nie ma już strony, siedziby ani działających telefonów.

Byłem na policji, gdzie po dwóch godzinach tłumaczenia, policjant w końcu przyjął ode mnie zgłoszenie, jednak sugerował żebym się za wiele nie spodziewał bo "firmy nie ma, więc nie ma przestępcy".

Gdzieś na jakimś forum przypadkowo znalazłem firmę prowadzącą archiwum, która najprawdopodobniej ma moje dokumenty jednak pani na infolinii sugerowała, że dokumenty nie będą odsyłane gdyż firma księgowa ma wobec nich zaległości. Ogólnie nie powiedziała wprost czy mają moje dokumenty czy nie.

Nie wiem już co mam zrobić. Nie liczę na pomoc Policji, więc najchętniej wytoczyłbym proces cywilny, pytanie tylko komu? Mogę go wytoczyć firmie archiwizującej?

Czy naprawdę w naszym kraju jest tak, że firma bankrutuje i koniec? Czy nie ma kogoś odpowiedzialnego za dopilnowanie zobowiązań?

Ostatnia edycja:
Powrót