Nie mogę wypłacić pieniędzy z depozytu - komornik

• Autor wątku Autor wątku lopianus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lopianus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
mam następujący problem, mój tata ma do odebrania depozyt sądowy - został sporządzony wniosek o wypłatę i odbyła się już rozprawa, na której zapadł wyrok, który już się uprawomocnił. Z tego co wiem został już sporządzony wniosek o wypłatę, który trafił do kasy sądu. Zniecierpliwiony brakiem wypłaty pieniędzy z depozytu zadzwoniłem do sądu i okazało się, że sąd zwrócił się do komornika bo w dokumentach były jakies wnioski o egzekucje. Z tego co mi się udało dowiedzić w sądzie są to egzekucje z tytułu:
-alimentów, które są ściągane z renty taty co miesiąc
-wniosku mamy o sciągniecie należności wynikającej z podziału majątku (mama twierdzi, że wniosek dawno od komornika wycofała) a pieniądze już dawno dostała z kasy sądu
-no i ostatnia sprawa to wniosek banku o egzekucje (toczy się sprawa o przedawnienie) i jako zastaw na poczet splaty oficjalnie została zajęta nieruchomość

Z tego co przedstawilem wynika ze wszystkie wierzytelności sa zabezpieczone, albo przez stałe świadczenie, albo przez nieruchomość albo wniosek o egzekucję został wycofany.
Moje pytanie jest następujące - czemu sąd nie chce wypłacić pieniędzy skoro do tej pory srodki w depozycie nie były zajęte przez komornika?

Jak widać są zajęte. Skądś sąd musiał wiedzieć o egzekucji.

Witam, w dniu dzisijeszym sprawy potoczyły się dalej. Tak jak pisalem wyżej wyrok w sprawie wypłaty z depozytu uprawomocnił się 12 stycznia i do dnia dzisiejszego czyli 24.02 tata nie dostał wyplaty z depozytu. W dniu dzisiejszym tata natomiast odebrał z poczty pisma od komornika o których pisałem wyżej, i których do dnia dzisiejszego nie było czyli zajęcia komornicze depozytu. Tak jakl pisalem wyżej sąd nie wypłacał tacie pieniędzy mimo prawomocnego wyroku przez ponad miesiac i to postepowanie doprowadzillo do zajecia tego depozytu. Co mogę z tym zrobic?

Aha mam jeszcze jedno pytanie a mianowicie ile czasu ma Sąd na wypłatę pieniędzy z depozytu sądowego po uprawomocnieniu się wyroku ?

Powrót