Nie odebranie reklamowanego towaru przez sklep

• Autor wątku Autor wątku dou6le6ind
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dou6le6ind

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Miesiąc temu odesłałem buty do sklepu w związku z reklamacją. Po około 3 tyg. nie otrzymałem odpowiedzi, więc napisałem e-maila. Poinformowano mnie, że przesyłki nie odebrano. Sprawdziłem przez internet, że na następny dzień po wysłaniu butów, przesyłkę próbowano dostarczyć, ale zostawiono awizo i od tego czasu przesyłka czeka na odbiór, na poczcie. Sklep ma na rozpatrzenie reklamacji 14 dni, od kiedy liczyć w tym wypadku ten termin? Czy mogę już uznać, że reklamację rozpatrzono pozytywnie?
Dodam, że przed wysyłką nie napisałem żadnego e-maila, że odsyłam buty.

Nie kontaktowałeś się z sklepem w tej kwestii przed odesłaniem butów, więc nie odebrali.

Idąc Pana tropem, maila też mogliby nie czytać, bo nie poinformowałem, że go wyślę...
Wydaję mi się, że po to wymyślono pocztę, żeby móc przekazywać wiadomości na odległość...
Zrobiłem tak jak proszono w instrukcji na stronie - odpowiednio zaadresowałem przesyłkę - i nie było tam nic o wcześniejszym wysyłaniu maili.

weider91 napisał:
Nie kontaktowałeś się z sklepem w tej kwestii przed odesłaniem butów, więc nie odebrali.

:lol:

a to jakiś odgórny przepis (prawny) jest, że należy tak postąpić. Możesz umocować prawnie swoją wypowiedź bo chętnie się dowiem czegoś nowego.

Czy napisałeś post aby coś napisać, niekoniecznie sensowne?

Powyższe odpowiedzi są nie na temat; ponawiam pytanie: odsyłam buty z reklamacją, sklep nie odbiera przesyłki, od kiedy liczy się termin rozpatrzenia reklamacji? Od dnia, w którym próbowano doręczyć przesyłkę i zostawiono awizo? Czy od dnia potwierdzenia odbioru?

Powrót