Nie opłacona należność za ubezp.

• Autor wątku Autor wątku radek0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

radek0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Jestem nowym użytkownikiem forum więc na wstępie chciałbym się przywitać.
W okresie wakacyjnym pracowałem na umowę o pracę w niemieckiej firmie mającej kontrakty na terenie Holandii. Szef miał nam opłacać ubezpieczenia zdrowotne w firmie CZ, ale chyba tego nie zrobił bo przyszło właśnie wezwanie do zapłaty wystawione przez polskiego reprezentanta tejże firmy. Dodam, że jestem teraz osobą bezrobotną i nie jestem w stanie uregulować tej należności.
Czy ktoś jest w stanie doradzić mi jak mogę sobie teraz z tym poradzić?

Gdyby były potrzebne jakieś dodatkowe informacje bardzo chętnie dopowiem.

Dodam tylko, że firma reprezentująca CZ nazywa się Schmidt&Mahnke znajdująca sie w Wojtowo-Barczewo.

Ostatnia edycja:
Dodam ze znalazłem w internecie tą firmę i jest to jakaś prawnicza firma w niemczech, ale adres na piśmie tj ul kwiatowa 16 Wojtowo-Barczewo nie doprowadził mnie do niczego.

aaaa nie wiem czy to coś zmienia ale moje zadłużenie wynosi niecałe 290 euro

Ostatnia edycja:
marian1 Nie nic takiego nie podpisywałem. Umowę mam, ale niestety nie ma w niej nic na temat ubezpieczenia. Jakiś czas temu przyszła na mój adres w PL taka karta (z której nie korzystałem) więc chyba byłem ubezpieczony. Według tego pisma wynosi nie całe 300 euro.

Czy mogę liczyć, że ta kwota zostanie odtrącona od rozliczenia podatkowego? Jak już wspomniałem nie mam teraz środków do jej opłacenia.

Jakiś czas temu przyszła na mój adres w PL taka karta (z której nie korzystałem) więc chyba byłem ubezpieczony. Według tego pisma wynosi nie całe 300 euro.
Jeżeli nie miałeś założonej firmy 1 osobowej to ubezpieczenie płaci pracodawca.
Jeżeli ty niewiesz co przyszło to napisz do tego biura adwokackiego żeby pdali ci za co masz te zaległości.

nie nie zakładałem żadnej firmy, jedynie co załatwiałem w holenderskim urzędzie to sofi. Umowę miałem podpisaną z firma niemiecka.

Chętnie bym się skontaktował z tą firmą, ale nie znam niemieckiego, a jedyny polski adres jaki znalazłem na piśmie w internecie nie istnieje. No chyba, ze znajdę jakiegoś tłumacza który mi przetłumaczy na niemiecki a wyśle to listownie.

Skseruj wezwanie do zapłaty i wyślij na e-meila z zapytaniem za co to zadłużenie
lub zadzwoń

Skontaktuj się ze swoim pracodawcą i zapytaj się czy było opłacane ubezpieczenie w Holandii. Jeżeli nie była odprowadzana składka ubezpieczeniowa w Holandii, to pieniądze trzeba zwrócić.
Warunkiem otrzymania dodatku zdrowotnego w Holandii (zorgtoeslag) jest zatrudnienie u holenderskiego pracodawcy + holenderska polisa ubezpieczeniowa (indywidualna lub grupowa np. przez pracodawcę).
Jeżeli Twój pracodawca odprowadzał składkę ubezpieczeniową to poproś o zaświadczenie. Na zaświadczeniu musi być: Twoje nazwisko, sofi nr, data urodzenia, nazwa i adres firmy unezpieczeniowej + nr polisy. Wówczas możesz się odwołać od decyzji z urzędu podatkowego. Termin odwołania się do urzędu = 6 tygodni od daty wydania pisma przez holenderski urząd.

Powrót