Nie płacone alimenty

• Autor wątku Autor wątku karwowskad
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karwowskad

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Dwa lata temu w grudniu, moi rodzice rozwiedli się i na mojego ojca spadł obowiązek płacenia alimentów. Nie byłam wtedy jeszcze pełnoletnia, więc pieniądze dawał mamie, na utrzymanie ogólne. W Czerwcu ubiegłego roku wyprowadziłam się z domu i od tej pory nie dostałam ani gorsza od ojca. Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Czy będzie musiał zapłacić mi wstecz? Przecież nie ma żadnego kwitku, że dawał mi te pieniądze.
Dodam, że kończę własnie liceum zaoczne i we wrześniu wybieram się do szkoły policealnej.
Pozdrawiam :)

Kiedy skonczylas 18 lat? Ojciec wie o wyprowadzce? Poinformowała s go o tym gdzie ma teraz wysylac kase? Czemu liceum zoczne? Pracujesz?

18 skończyłam w lipcu ubiegłego roku. Tak, wie o wyprowadzce, ponieważ mimo rozwodu nadal mieszkał w naszym wspólnym mieszkaniu. Zaoczne, ponieważ nie utrzymałabym się, gdybym pracowała tylko w wekeendy, pracuje na poł etatu.

Wyprowadziłam się właśnie przez niego. Miał już zakładane sprawy o przemoc fizyczną i psychiczną, ale nadal się to ciągnie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czyli nadal placi te poeniadze twojej matce? zastanawiałabym sie czy alimenty sa wogole zasadne skoro uczysz sie zoacznie i pracujesz no i utrzymujesz sie sama.

Ostatnia edycja:
Przecież nie złożył wniosku o uchylenie obowiązku alimentacyjnego wiec nadal należą jej się alimenty. Jeśli alimenty zostały przyznane wyrokiem sądu lub są wynikiem zawartej przed sądem ugody pomiędzy rodzicami, można złożyć do komornika wniosek o wszczęcie egzekucji komorniczej w celu wyegzekwowania należnych świadczeń. Trzeba pamiętać, by do wniosku dołączyć prawomocny wyrok sądu lub ugodę, przy czym dokument taki powinien być opatrzony tzw.„ klauzulę wykonalności". Jeśli ojciec wniesie pozew o uchylenie obowiązku trzeba będzie wykazać, iż uprawniony pozostaje w niedostatku.

Ojciec może złożyć pozew o uchylenie z datą wsteczna, podjęcia przez Pania nauki w systemie dla osób pracujących. Łatwo wykazać, ze niedokłada Pani starań, aby się usamodzielnic, wszak jest czas na pracę. Teraz minimum krajowe to 1.50tys zł co wystarcza na utrzymanie. Sąd nie powinien mieć dużych wątpliwości. Po uzyskaniu wyroku z datą wsteczna ojciec ma prawo do zwrotu pobranych przez komornika pieniędzy.
W Pani przypadku lepsza bedzie rozmowa z tatą i prośba o wsparcie. Jeśli dorosłe dziecko utrzymuje stały kontakt i bliskie relacje to rodzic zazwyczaj nie widzi problemu w dobrowolnej pomocy. Kontakty to Pani obowiazek wynikający wprost z KRIO.
Oczywiście odpowiedź powyżej jest zgodna z prawem - może Pani egzekwować, bo jest w posiadaniu tytułu, natomiast autorka nie wyjaśniła jakie niedogodności może Pani napotkać później...

Ostatnia edycja:
Powrót