Nie pojawienie się na rozprawie sądowej

• Autor wątku Autor wątku gacek2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gacek2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pewien problem.Jestem głównym świadkiem pokrzywdzonym w pewnej sprawie.Nie chcę się zjawić na rozprawię z powodu obawy o własne zdrowie nawet życie.Wcześniej przebywałem za granicą i nie dawno wróciłem do kraju i taka miała być wersja ale ostatnio ojciec powiedział policji, że jestem w kraju i nie wiem co zupełnie teraz robić. Muszę dodać,że mama wcześniej powiedziała że przebywam za granicą i nie wie kiedy wrócę. Możecie mi państwo coś doradzić w tej sprawie. Co mi grozi za nie zjawienie się na rozprawie, przebywam w innym mieście zameldowany jestem gdzie indziej.Czy mama może ponieść jakieś konsekwencje

Witam, jeśli chodzi o samo nieusprawiedliwione nie stawienie się na rozprawie w charakterze świadka, grozi to grzywną do 10000 PLN. Jeżeli składał już pan zeznania, wystarczyło by się skontaktować przynajmniej telefonicznie z sędzią prowadzącym sprawę i wyjaśnić swoją sytuację.

Moja mama jest również świadkiem w tej sprawie i powiedziała,że miałem pogróżki i wyjechałem za granice.Zeznania już złożyłem. Jednak po usłyszeniu że przebywam za granicą z obawy o zdrowie to niby sędzia dał do wiadomości że może sie rozprawa odbyć beze mnie.Jednak zaskoczyło mnie niedawno że policjant przyszedł do mnie do domu zastał tylko ojca i mój ojciec powiedział że już wróciłem do Polski i odebrał wezwanie.I tutaj mam pytanie czy mam obowiązek wstawienia się.Swoją drogą to słyszałem że grzywna wynosi 2tys.

Kodeks postępowania karnego:
Art. 285.§ 1. Na świadka, biegłego, tłumacza lub specjalistę, który bez należytego usprawiedliwienia nie stawił się na wezwanie organu prowadzącego postępowanie albo bez zezwolenia tego organu wydalił się z miejsca czynności przed jej zakończeniem, można nałożyć karę pieniężną w wysokości do 10 000 złotych.

§ 1a. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio do obrońcy lub pełnomocnika, w wypadkach szczególnych ze względu na ich wpływ na przebieg czynności; w postępowaniu przygotowawczym karę pieniężną, na wniosek prokuratora, nakłada sąd rejonowy, w którego okręgu prowadzi się postępowanie.

§ 2. W wypadkach określonych w § 1 można ponadto zarządzić zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie świadka. Zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie biegłego, tłumacza i specjalisty stosuje się tylko wyjątkowo. W stosunku do żołnierza stosuje się art. 247 §3.

Art. 286. Karę pieniężną należy uchylić, jeżeli ukarany dostatecznie usprawiedliwi swe niestawiennictwo lub samowolne oddalenie się. Usprawiedliwienie może nastąpić w ciągu tygodnia od daty doręczenia postanowienia wymierzającego karę pieniężną.

Co do samego tematu, to moim zdaniem Powinieneś się zgłosic na rozprawę i złożyc szczere, pełne zeznania. Z jednej strony chodzi o odwagę cywilną, z drugiej strony nie można pozwolic aby sprawcy byli bezkarni. Jeżeli dodatkowo nie mieszkasz w miejscu zameldowania, to tym bardziej powinieneś się zgłosic.
Nie wiemy też na czym polegały owe pogróżki, oraz czy była o nich informowana Policja. Jezeli Mozesz to napisz coś więcej o sprawie - może wówczas uda się coś bliżej podpowiedziec.

Powiadomiłem policje o ów pogróżkach lecz zagwarantowali mi ochronę niewystarczającą dla mnie. Czyli na to wychodzi że jak moja mama powiedziała, powód dla którego nie wstawiłem się to można przyjąć że było to usprawiedliwione ale z drugiej strony jak teraz przebywam w polsce to mnie mogą siłą sprowadzić na rozprawę. To co mam teraz robić znowu wiać za granicę.Naprawdę mam olbrzymie lęki i boję się pojawiać w tym miejscu bo wiem że mi grozi niebezpieczeńśtwo

Powrót