nie potrafię wykazać doświadczenia zawodowego w UP

• Autor wątku Autor wątku thebananek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thebananek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, sytuacja jest następująca. Jestem po studiach i mam upatrzoną pracę, umówiliśmy się z pracodawcą, że zarejestruję się do UP, a on mnie zatrudni, wtedy on dostanie jakieś tam fundusze z UP.
I teraz mam problem ponieważ panie w UP życzą sobie wykazanie mojego doświadczenia zawodowego, jednak obawiam się, że nie mogę tego precyzyjnie zaświadczyć. Jedyne co posiadam to pit-11 z tych miejsc pracy. Co mogę zrobić w takiej sytuacji?
Podkreślę, że nie chcę pobierać, żadnych zasiłków z UP, więc może jakoś da się to pominąć? Dodam, że te umowy zlecenia były trzy i otrzymałem wynagrodzenia za nie w wysokości około 500, 300 i 100. Chyba wszystkie były na umowę zlecenie (być może ostatnia to umowa o dzieło).
Poradzicie coś? Nie chcę kłamać Paniom w mówiąc, że nie pracowałem nigdzie, zresztą może to kiedyś się ujawnić, a ja mogę mieć problem.

Nie jest Pan w posiadaniu tych umów zleceń/o dzieło i rachunków do nich? Pobranie od byłego zleceniodawcy zaświadczenia nie wchodzi w grę?
W jakim celu konieczne jest udowodnienie w PUP doświadczenia zawodowego?

Kosssz napisał:
Nie jest Pan w posiadaniu tych umów zleceń/o dzieło i rachunków do nich? Pobranie od byłego zleceniodawcy zaświadczenia nie wchodzi w grę?
W jakim celu konieczne jest udowodnienie w PUP doświadczenia zawodowego?

Niestety nie jestem w ich posiadaniu, pobranie tych zaświadczeń też może być nie lada wyzwaniem ponieważ siedziby znajdują się gdzieś pół Polski dalej ode mnie.
W jakim celu im to potrzebne to nie wiem, ale jest potrzebne.

Powrót