Nie prowadzę działalności gospodarczej. Czy mogę wysłać przedsądowe wezw.do zapłaty?

• Autor wątku Autor wątku xamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xamin

Użytkownik
Odpowiedzi
214
Witam
Problem jest taki, że z jedną osobą poprzez wiadomości umówiłem się, iż za 500zł wykonam jej dwie usługi. Pieniędzy oczywiście nie zobaczyłem a osoba ta mnie zablokowała. Znam jej dane kontaktowe. Czy w związku z tym mogę wysłać jej przedsądowe wezwanie do zapłaty mimo tego, iż nie prowadzę działalności gospodarczej a co za tym idzie - nie płacę podatków za usługę?

Przedsądowe wezwanie do zapłaty jest przypomnieniem dłużnikowi przez wierzyciela o istniejącym długu. Nie ma mocy prawnej. Ma ono na celu próbę polubownego załatwienia sprawy, chyba że wierzyciel je zignoruje. Pozostanie wtedy wniesienie pozwu do sądu.

Ok. A jak potem ureguluję podatek gdy osoba wpłaci mi przelaną kwotę którą od niej żądam w wezwaniu do zapłaty?

W przypadku gdy dłużnik ureguluje należność, wtedy sprawa zostaje zamknięta. Sąd nie jest już potrzebny.

Tak - ale niejako przyjmuję zapłatę za usługę od której nie odprowadzę podatku.
Co wtedy gdy zostanę oskarżony przez tą osobę o brak odprowadzenia podatku?

przyjmuję zapłatę za usługę od której nie odprowadzę podatku

Podatek odprowadzasz sam bez udziału sądu.

...................................
Nie jestem prawnikiem

Wanda67 napisał:
Podatek odprowadzasz sam bez udziału sądu.

...................................
Nie jestem prawnikiem

Jak?
Bo nigdy nie odprowadzałem ;)
Właśnie o to w tym wszystkim chodzi, że nie mam pojęcia o niczym :)
Przecież nie prowadzę działalności gospodarczej, bo gdybym prowadził to bym wiedział a tak nie prowadzę to nie wiem...

Wanda67 napisał:
Skontaktuj się z jakąś kancelarią podatkową i popytaj.

.........................
Nie jestem prawnikiem

Jaki Ty chcesz podatek odprowadzać od 500zł za jednorazową usługę?

Owner99 napisał:
Jaki Ty chcesz podatek odprowadzać od 500zł za jednorazową usługę?

Dochodowy? Nie wiem. W każdym razie jak nie odprowadzę podatku za udzielenie tego rodzaju jednorazowej usługi - mogą czekać mnie konsekwencje prawne jeżeli zgłoszone te zostanie w US?

Powrót