Nie spłacił podziału majątku. Co robić?

• Autor wątku Autor wątku Drozd23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Drozd23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Mąż miał spłacić połowe naszego majątku zgodnie z orzeczeniem sądu do końca sierpnia tego 2012 roku. Nie wywiązał się z umowy. Po rozmowie telefonicznej były mąż twierdzi że wzioł kredyt i czeka na decyzje banku która potrwa 2 tygodnie. Nie wierze mu w tej kwestii i sądze że bedzie mnie tak zwodził. Mieszka w naszym wspólnym domu które obciążone jest hipoteką. Nie stać mnie na dobrych prawników w przeciwieństwie do mojego byłego męża. Czy jest on w stanie pozbawić mnie połowy tego majątku mając ze sobą doświadczonych obrońców, doradców? Jak długo może jeszcze trwać takie zwodzenie? Rozwód nastąpił w czerwcu 2011 roku. Orzeczenie o podział majątku nastąpiło w marcu 2012 roku.

Wezwać na pismie do zapłaty. Następnie uzyskać klauzulę wykonalności na postanowieniu (w sądzie) i udać się do komornika.

Dziękuje za odpowiedź. Co robić kiedy były mąż w miedzy czasie ukrył wszystkie wspólne majątki i został tylko dom z zadłużoną hipoteką? Podkreślam że nie mogę mieszkać z nim pod jednym dachem. Jestem na emeryturze i wynajmuje mieszkanie od 3 lat. Brakuje mi już środków na kolejne działania. Jak długo czeka się na pieniążki od chwili przejęcia sprawy przez komornika?

Drozd23 napisał:
Co robić kiedy były mąż w miedzy czasie ukrył wszystkie wspólne majątki i został tylko dom z zadłużoną hipoteką?

co ukrył i jak ukrył ? dom chyba jest /

czasami szybko, czasami czeka się latami i się nie odzyska dwa złote a jeszcze się dołoży do interesu

Dom jest ale obciążony hipoteką.

Tak jest obciążony do dziś.

Drozd23 napisał:
Tak jest obciążony do dziś.

jaka jest wartość nieruchomości ? ile miał Tobie spłacić ? ile zostało kredytu hipotecznego ? są inni wierzyciele ?

Drozd23 napisał:
Po rozmowie telefonicznej były mąż twierdzi że wzioł kredyt i czeka na decyzje banku która potrwa 2 tygodnie.

nie da się wziąć kredytu i czekać na decyzję ....

Nie ma innych wierzycieli, ponieważ bez mojej zgody nie mógł przepisać domu na kogoś innego. Wartość domu to 200 000 z czego sądownie uznali polowe dla mnie. Nie znam dokładnej sumy obciążenia hipoteki. Proponujesz żebym wzięła kredyt?

Przepraszam. Wystąpił do banku z wnioskiem o kredyt i czeka na decyzje.

Powrót