Nie swój dług i komornik

• Autor wątku Autor wątku jaro73
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaro73

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
W dniu 24 sierpnia 2016 roku z przypadkiem z rozmowy telefonicznej dowiedziałem się że niby mam dług w Intrum Justitia. Mój telefon zdobył wydział tej firmy specjalizujący się w wyszukiwaniu dłużników.
Z rozmowy dowiedziałem się że mam dług 2000zł za nie zapłaconą polisę ubezpieczeniową Compensa. Compensa sprzedała ten dług do Intrum Justitia.
W tej sprawie osoba o tym samym imieniu i nazwisku miała już dwóch komorników ale odstąpili od ściągnięcia długu z powodu braku możliwości wyegzekwowania go. Intrum podali mi nazwiska tych komorników i zadzwoniłem do nich. Obaj komornicy potwierdzili że jest dłużnik o moim imieniu i nazwisku ale posiada inny pesel, adres, inny nr dowodu niż im przedstawiłem swój. Na moją prośbę przyślą mi pismo potwierdzające że w sprawie długu wobec Compensy nie jestem stroną.
Jednak firma Intrum dziwnym trafem ma MÓJ PESEL ale nr dowodu tamtego człowieka i jego adres zamieszkania, wyznaczyli podobno kolejnego komornika któremu przekazali MÓJ PESEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ludzie ręce opadają, nie śpię, nie jem, jestem znerwicowany bo 31 sierpnia ma mi wejść podobno komornik do domu bo mają nakaz zapłaty z 2012 roku na człowieka z Kraśnika obok Koszalina a ja od lat mieszkam w Gnieźnie. Skoro Komornik trzeci w tej sprawie ma MÓJ PESEL to pewnie zapuka do mojego domu w Gnieźnie.
Co robić? Jak robić?
Zwróciłem się do Intrum Justitia o wstrzymanie sprawy, zgłosiłem sprawe na policje bo nigdy nie byłem właścicielem samochodu ubezpieczonego przez compensa. Aha firma Intrum wmawia mi że ma umowe kupna tego samochodu przeze mnie - telefonicznie podali mi dane z umowy i zgadza sie tylko imie i nazwisko zaś adres, nr dowodu nie zgadza się.
Proszę o pilną podpowiedź i pomoc jak mam sobie z tym poradzić.
Zaznaczam że nigdy nie otrzymywałem żadnej korespondencji w tej sprawie.
Na policji sprawdzili ten samochód i powiedzieli że to auto to jeden wielki przekręt bo rzeczywiście jakaś osobą o moim imieniu i nazwisku jest jako ubezpieczający z nr pesel 11111111116, adres w Kraśniku koszalińskie, nr dowodu całkiem inny niż mój.

Proszę i błagam o pomoc. Nawet moja osoba nie widnieje w rejestrze KRD!!!!!
Jarek

Mam nadzieję, że na forum będzie ktoś kto mi doradzi co mam zrobić. Proszę zapoznać się z moim zapytaniem i choć troszeczkę pomocnej rady. Dziękuje

Nie panikuj. W razie jakiegoś kwasu to jeszcze na tym zarobisz :)
I weź te pisma od komorników, jeśli ci coś takiego wystawią

mam małe dochody i jestem niepełnosprawny więc dla mnie to jest kłopot niestety...

jaro73 napisał:
mam małe dochody i jestem niepełnosprawny więc dla mnie to jest kłopot niestety...

bez stresu. :) wygląda to poważnie ale poczekaj cierpliwie :)

RE: trzeci komornik !!!

Napisz do Intrum na jakiej podstawie przetwarzają twoje dane osobowe w postaci imienia, nazwiska i numeru PESEL oraz kto im podał twój PESEL. Tego rodzaju problem jest typowy dla tzw. starych orzeczeń sądowych gdzie w treści kaluzuli nie umieszczano numeru PESEL dłużnika. Po wielkiej wpadce wierzyciela, który wskazał komornikowi PESEL zupełnie innej osoby i ta straciła 20 000 zł oszczędności szybko zmieniły się przepisy. Problem mają zwłaszcza osoby o popularnym nazwisku jak np. Jan Nowak.

Ten PESEL podany przez ciebie to przykład czy rzeczywiście taki numer ?

Ostatnia edycja:

O PESEL zainteresowana strona wystąpiła do MSW, opłaciła wniosek i otrzymała numer. Wierzyciel nie miał dodatkowych danych w postaci chociażby daty urodzenia (wystarczyłby rok - pierwsze 6 cyferek to 2 ostatnie cyfry roku, dalej miesiąc i dzień).

Podany nr nie może być właściwym nr PESEL osoby pełnoletniej: 2011, listopad, 11 (dzień). I raczej nie osoba urodzona w ub. wieku - miałaby ponad 100 lat.

Ostatnia edycja:

rws-92 napisał:
O PESEL zainteresowana strona wystąpiła do MSW, opłaciła wniosek i otrzymała numer.

No to już wiemy kto będzie płacił ewentualne odszkodowanie. Nie wiedziałem, że dłużników z listy nazwisk MSW wybiera na chybił-trafił. Niestety miał kolega autor pecha - padło tym razem na niego.

Ostatnia edycja:

Niestety, w MSW podobne rzeczy zdarzają się nierzadko.

dokładnie miałem pecha, ale co ma robić?? wysłałem pismo emailem oraz listem poleconym do intrum, do komorników którzy próbowali ściągac dług z prawdziwego dłużnika, co jeszcze?
prosze o informacje

rws-92 napisał:
O PESEL zainteresowana strona wystąpiła do MSW, opłaciła wniosek i otrzymała numer. Wierzyciel nie miał dodatkowych danych w postaci chociażby daty urodzenia (wystarczyłby rok - pierwsze 6 cyferek to 2 ostatnie cyfry roku, dalej miesiąc i dzień).

Podany nr nie może być właściwym nr PESEL osoby pełnoletniej: 2011, listopad, 11 (dzień). I raczej nie osoba urodzona w ub. wieku - miałaby ponad 100 lat.
mimo tego, że data zakodowana w peselu wskazuje na osobę mającą 105 lat, sześć szóstek na początku jednoznacznie wskazuje na 11 listopada 1911

pesel osoby urodzonej 11 listopada 2011 miałby postać 113111.

obstawiam, że nie było żadnego wniosku do MSW, ale zwykły internetowy "kalkulator peseli" w który oszust z lenistwa wpisał same jedynki a potem zmieniał ostatnią cyfrę (kontrolna) aż otrzymał komunikat "poprawny pesel"

oczywiście że tak,
w przypadku osób urodzonych w 2000 roku i później,
jako trzecią i czwartą cyfrę wpisuje się:
21 dla osób urodzonych w styczniu
22 dla osób urodzonych w lutym
23 dla osób urodzonych w marcu
24 dla osób urodzonych w kwietniu
25 dla osób urodzonych w maju
26 dla osób urodzonych w czerwcu
27 dla osób urodzonych w lipcu
28 dla osób urodzonych w sierpniu