Nie typowe pytanie

• Autor wątku Autor wątku natusiar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natusiar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam nie wiem czy w dobrym miejscu umieściłam swój post, jeśli nie to z góry przepraszam. Była bym bardzo wdzięczna gdyby ktoś odpowiedział czy poniższe pytania są prawdziwe czy fauszywe:
1. wszczęcie postępowania cywilnego następuje po wniesieniu do sądu pisma procesowego
2.apelacja to prawo odwołania się od wyroku sądu pierwszej instatncji
3.kasacja to odwołanie się od orzeczenia sądu I lub II instancji do sądu apelacyjnego

Ad 1. Fałszywe.

Kodeks postępowania cywilnego stanowi
Postępowanie procesowe
[lex:34e6qo98]Art. 192. Z chwilą doręczenia pozwu:
1) nie można w toku sprawy wszcząć pomiędzy tymi samymi stronami nowego postępowania o to samo roszczenie;[/lex:34e6qo98]
Postępowanie nieprocesowe
[lex:34e6qo98]Art. 506. Sąd wszczyna postępowanie nieprocesowe na wniosek; w wypadkach wskazanych w ustawie sąd może wszcząć postępowanie także z urzędu.[/lex:34e6qo98]
Ad. 2 Prawdziwe
[lex:34e6qo98]Art. 367. § 1. Od wyroku sądu pierwszej instancji przysługuje apelacja do sądu drugiej instancji.[/lex:34e6qo98]
Ad. 3 Fałszywe
Kasacji obecnie nie ma, jest skarga kasacyjna.
[lex:34e6qo98]Art. 398 ze znaczkiem 1 
§ 1. Od wydanego przez sąd drugiej instancji prawomocnego wyroku lub postanowienia w przedmiocie odrzucenia pozwu albo umorzenia postępowania kończących postępowanie w sprawie strona, Prokurator Generalny lub Rzecznik Praw Obywatelskich może wnieść skargę kasacyjną do Sądu Najwyższego, chyba że przepis szczególny stanowi inaczej.[/lex:34e6qo98]

Powrót