Nie typowy apartamentowiec a ZAIKS.

• Autor wątku Autor wątku sirmantra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sirmantra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Jesteśmy w trakcie kończenia budowy apartamentowca (w sumie ok 95 apartamentów). Właścicielami takich apartamentów będą osoby prywatne, nie prowadzące żadnej działalności gospodarczej.

Moja firma będzie pośredniczyć w wynajmie tych lokali, oraz w niedługim czasie dojdzie obsługa SPA.

Teraz pytanie, skoro właścicielami są osoby prywatne czy nadal musimy płacić Zaiksowi za oglądanie TV (nie liczę abonamentu KRRiTV), w końcu wynamując komuś mieszkanie nie płacimy tego.

Pytanie nie dotyczy recepcji gdzie będzie telewizor z kanałem informacyjnym oraz na korytarzach jakieś utwory z freemusic.

sirmantra napisał:
Właścicielami takich apartamentów będą osoby prywatne, nie prowadzące żadnej działalności gospodarczej.

Moja firma będzie pośredniczyć w wynajmie tych lokali, oraz w niedługim czasie dojdzie obsługa SPA.
To kto będzie właścicielem lokalu - lokator czy wasza firma? Bo jeśli lokator - to w czym wy będziecie pośredniczyć?
Jesteśmy w trakcie kończenia budowy apartamentowca (w sumie ok 95 apartamentów).
to jest budynkowa antena zbiorcza czy jakaś kabówka?

Właścicielami będą zwykli ludzie, tylko nie którzy kupują to pod wynajem (apartamenty nad morzem), z tego względu my tam będziemy pracować coś na kształt recepcji.

Póki co jest antena zbiorcza.

Czyli rozumiem, że wasza firma to coś na kształt administracji obiektu, więc bezpośrednio ten problem was nie dotyczy.

Jednakże instalacja zbiorcza powyżej 50 gniazd powinna być formalnie zarejestrowana jako sieć telekomunikacyjna. Z kolei Art.24. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" zezwala na bezumowną reemisję programów RTV w sieciach do 50 gniazd. Czyli teoretycznie jest problem, ale dla właściciela tej sieci.

Ale czy zapis o 50 gniazdach (a w zasadzie gospodarstwach domowych) nie dotyczy przypadkiem anteny obsługującej zespół budynków wolno stojących?

upaipp, podkreślenie moje:

Przepis prawny:
Art. 24.
1. Wolno rozpowszechniać za pomocą anteny zbiorowej oraz sieci kablowej utwory nadawane przez inną organizację radiową lub telewizyjną drogą satelitarną albo naziemną, jeżeli następuje to w ramach równoczesnego, integralnego i nieodpłatnego rozpowszechniania programów radiowych lub telewizyjnych i przeznaczone jest do oznaczonego grona odbiorców znajdujących się w jednym budynku lub w domach jednorodzinnych obejmujących do 50 gospodarstw domowych.

2. Posiadacze urządzeń służących do odbioru programu radiowego lub telewizyjnego mogą za ich pomocą odbierać nadawane utwory, choćby urządzenia te były umieszczone w miejscu ogólnie dostępnym, jeżeli nie łączy się z tym osiąganie korzyści majątkowych.
3. (uchylony).
4. (utracił moc).

Dokładnie o ten fragment mi chodziło. Tyle, że ja to zawsze rozumiałem tak:
"w jednym budynku lub w domach jednorodzinnych obejmujących do 50 gospodarstw domowych"

Powrót