Nie uznana gwarancja a niezgodność towaru z umową

• Autor wątku Autor wątku Cdata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cdata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

W grudniu 2014 kupiłem słuchawki. W kwietniu zauważyłem że zaczął pękać pałąk. Oddając słuchawki do sklepu śpieszyłem się i nie zauważyłem że wpisali w dokument jako podstawę prawną gwarancje a nie niezgodność z umową mimo że o tym wspominałem. Oczywiście słuchawki wróciły z gwarancji bez naprawy z adnotacją że uszkodzenie jest mechaniczne i nie objęte gwarancją.

Pytanie:
1)Czy mogę oddać jeszcze raz do sklepu tym razem jako podstawę prawną użyć niezgodności towaru z umową? Czy zostaje mi już tylko rzecznik?

Pozdrawiam

Możesz złożyc reklamację sprzedawcy, ale prawdopodobnie też jej nie uzna. Możesz też uzyskać opinię rzeczoznawcy i jeśli będzie pozytywna, wtedy złożyć reklamację.

Ale to że skorzystałem z gwarancji nie wyklucza teraz możliwości skorzystania z niezgodności towaru z umową tak?

Nie wiem, bo nie podałeś dokładnej daty zakupu

Witam

Dokładna data zakupu 11.12.2014

Nie wyklucza. Mozesz złożyc reklamację na podstawie przepisów ustawy a dnia 27 lipca 2002 r. Pamietaj, że prawodłowe żądnie to wymiana lub naprawa (wł. usunięcie niezgodności)

Dziękuje za informację.

Czyli najlepiej było by teraz poprosić o ekspertyzę rzeczoznawcy z listy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji handlowej i z tą opinią udać się jeszcze raz do sklepu zgłaszając niezgodność towaru z umową?
Kto w takim przypadku ponosi koszty ekspertyzy?

Pozdrawiam

To oczywiste. Ale czy po sporządzeniu ekspertyzy, idąc ponownie do sklepu, zgłaszając niezgodność towaru z umową mogę żądać zwrotu kosztów ekspertyzy?

Powrót