Nie uznanie rękojmi

• Autor wątku Autor wątku siit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam wysłałem telefon w ramach rękojmi do sprzedawcy on przesłał go do serwisu który nie uznał roszczenia w odpowiedzi od sprzedawcy dostałem odpowiedź
Szanowny Kliencie,

W odpowiedzi na złożoną reklamację uprzejmie informujemy, że zgłoszone żądanie reklamacyjne nie może być uwzględnione.

Weryfikacja techniczna reklamowanego towaru wykazała, że zgłoszona wada towaru nie wynika z niezgodności towaru z umową, a z przyczyn zewnętrznych, niezależnych od Sprzedawcy i niezwiązanych z towarem, jest natomiast skutkiem niewłaściwego użytkowania. W takiej sytuacji odpowiedzialność Sprzedawcy jest wyłączona.

W związku z powyższym informujemy, że reklamowany towar będzie niezwłocznie do Pana odesłany.

Dodam że sprawa tyczy odklejenia ekranu i ładowaniu tylko gdy jest on wyłączony, wg mnie trudno o użytkowanie mogące wywołać takie wady, ale.. odpisałem aby opisali mi dokładnie użytkowanie które się do tego przyczyniło w celu przekazania ich opinii Rzecznikowi Praw Konsumenta.
Czy mogę/ powinienem zrobić coś więcej/ innego?

Sprawdziłem właśnie że telefon dotarł do nich 27.12.2016 a odpowiedź o odmowie otrzymałem dziś czyli 13.01.2017( ponad 14 dni). Czy prawdą jest że po termine 14 dni bez odpowiedzi reklamacja uważana musi byc jako zasadna?

z uwagi na przekroczony termin odpowiedzi 14 dni reklamacja została uznana ale nie pozwalają mi wybrać jej formy tzn ja chcę wymiany towaru na nowy (mają w obecnej ofercie produkt identyczny)on akceptują tylko rozwiązanie umowy(zwrot gotówki) czy sprzedawca może narzucić formę rękojmi?

Powrót