nie wrócenie na czas z przepustki

• Autor wątku Autor wątku marta2222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta2222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Znam osobę której do końca wyroku został 1 dzień- była na przepustce- w czwartek powinna z niej wrócić -a w piątek mijał jej koniec kary i właściwie powinna wrócić tylko na noc i w piątek byłaby już wolna. No i ta osoba nie zgłosiła się do zakładu w czwartek i teraz się ukrywa. Pomijając stan umysłowy takiej osoby:D Co mu grozi? Czy ma tutaj znaczenie, że do końca kary pozostał mu tylko 1 dzień?

Art. 242.
§ 2. Kto, korzystając z zezwolenia na czasowe opuszczenie zakładu karnego lub aresztu śledczego bez dozoru, bez usprawiedliwionej przyczyny nie powróci najpóźniej w ciągu 3 dni po upływie wyznaczonego terminu,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

ale jesli został u tylko 1 dzień to czy bardziej prawd jest grzywnaczy odsiadka?

Ps.mój stary nick marta222 niestety korzystam z konta na onecie i nie mogę reaktywować starego konta :mad:

Ostatnia edycja:
Marta obawiam się że to bez znaczenia czy to jeden dzień czy więcej

Może sąd oceni to jakoś łagodniej z uwagi na ten 1 dzień, ale dotychczasowe wyroki które widziałem z tego artykuły były karą bezwzględną. Pozostaje pogratulowac pomysłu.

wiesz sa przypadki ze ktos ma koniec i dostaje dolewke u mojego M kolesia z bramy cofneli na jeszcze troche..;/

LILO80 napisał:
wiesz sa przypadki ze ktos ma koniec i dostaje dolewke u mojego M kolesia z bramy cofneli na jeszcze troche..;/

osobiście byłem, naocznym świadkiem dwóch takich przeżyć(powrotów)! straszne to! świadectwo zwolnienia, a w tym czasie przychodzi poczta z "dolewą"! okropne przeżycie - nikomu tego nie życzę!:(

Powrót