nie wykonanie wyroku

• Autor wątku Autor wątku kira70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kira70

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Co mi grozi za niewykonanie wyroku?
Mam warunkowe umorzenie ale osoba z którą przegrałam w sądzie wniosła skargę do sądu na niewykonanie przeze mnie wyroku tzn zapłaty zadośćuczynienia.
Czy mogą mi odwiesić wyrok?
Proszę o pilną odpowiedź , nie zapłaciłam bo nie mam zwyczajnie tych pieniędzy. moę wziąć kredyt w prowidencie ale to straszne procenty .Czy starać się o rozłożenie na raty ? Do kogo się ztym zwrócić czy do sądu czy do pokrzywdzonego?:help:

Jeżeli sąd stwierdzi, że uchyla się Pani od nałożonego obowiązku to może podjąć warunkowo umorzone postępowanie.
W przypadku podjęcia warunkowo umorzonego postępowania sprawa będzie toczyć się od nowa.
[cytat="kira70"] Do kogo się ztym zwrócić czy do sądu czy do pokrzywdzonego?:help:[/cytat]
do pokrzywdzonego.

Dziękuję bardzo za odpowiedź .
Proszę jeszcze powiedzieć jaki czas od wyroku musi minąć żeby sąd podjął postępowanie? I czy czas liczy się od ogłoszenia wyroku, czy otrzymania wyroku z uzasadnieniem? Czy od otrzymania uzasadnienia liczy sie każdy dzień czy np. trzeba to zrobić w ciągu np 2 tygodni? Dodam jeszcze -bo to chyba ważne - wyrok zapadł już w Sądzie Okręgowym .Czy w tym przypadku prawomocność liczy się od dnia ogłoszenia wyroku?

[cytat="kira70"]Czy w tym przypadku prawomocność liczy się od dnia ogłoszenia wyroku?[/cytat]

Tak. Liczy się od daty wydania wyroku przez sąd odwoławczy.
Sąd może podjąć postępowanie nie później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby.

Powrót