Nie wymeldowana - co zrobić?

• Autor wątku Autor wątku dolcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dolcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam okazję zamienić się mieszkaniami z rodziną, której jedna z córek aktualnie przebywa w za granicą ale na stałe zameldowana jest w mieszkaniu rodziców. Wiem, że procedura wymeldowania córki trochę potrwa a sprawa zamiany jest dość pilna. Proszę o informację czy jest na to jakiś sposób żeby sprawę przyspieszyć i się zapezpieczyć. Z czym ewentualnie mogę się liczyć w przypadku gdy dokonamy zamiany mieszkań przed wymeldowaniem w/w.
Doszukałam się ustawy z dnia 10.04.1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (Dz. U. z 2001 r., poz. 960 z późn. zm) w której art. 15 mówi "1. Osoba, która opuszcza miejsce pobytu stałego lub czasowego trwającego ponad 2 miesiące, jest obowiązana wymeldować się w organie gminy, właściwym ze względu na dotychczasowe miejsce jej pobytu, najpóźniej w dniu opuszczenia tego miejsca.... Organ gminy wydaje na wniosek strony lub z urzędu decyzję w sprawie wymeldowania osoby, która utraciła uprawnienie wymienione w art. 9 ust. 2 i bez wymeldowania się opuściła dotychczasowe miejsce pobytu stałego, albo osoby, która bez wymeldowania się opuściła dotychczasowe miejsce pobytu stałego i nie przebywa w nim co najmniej przez okres 6 miesięcy, a nowego miejsca jej pobytu nie można ustalić..."
Myślałam że w najgorszym wypadku mogłabym ja coś zrobić na podstawie tej ustawy....
Wiem, że napewno wtedy musiałabym sprawę "udowodnić" ale myślę że w tym pomogłaby mi może spółdzielnia mieszkaniowa. Prawda jest taka że ta rodzina ma duże zadłużenie na mieszkaniu i ma termin do końca lutego żeby się wyprowadzić. Więc dla mnie to jest okazja a tę rodzinę termin goni....

Będę wdzięczna za szybką odpowiedź - z góry dziękuję za pomoc

Witam
Wniosek o wymeldowanie może pani złożyc zawsze. Teoretycznie nie powinno byc problemu. Ale w praktyce czasem sie gmatwa.
Czy córka godzi sie na wymeldowanie?
Czy jest znane jej miejsce pobytu?

Powrót